Po 10 odpracovaných letech rok placené dovolené? Tak vypadá práce učitelek ve finských mateřských školách

1. červen 2015

Finsko je velmi sociální stát. S tímto poznatkem se vrátila ze stáže učitelka Olga Louvarová z mateřské školy Dráček v Neštědicích na Ústecku.

Ve finské mateřské škole trochu záviděla učitelkám a asistentkám, že mají na starosti ve své skupině jen čtyři děti. Předškoláků je ve skupině sedm - i to je dobrý počet k tomu, aby se mohli učitelé nebo asistenti dětem plně věnovat a také každému individuálně.

Ve školkách přijímají děti od devíti měsíců do sedmi let. V sedmi nastupují do první třídy. A protože mají ve finských rodinách běžně čtyři nebo pět dětí, je o školky velký zájem.

Stejně jako u nás se v tomto severském státě děti ve školce vyspí a najedí v jídelně. Vaří jím více jídel. Často kaši ovesnou, hrachovou, pohanku, brambor vařený ve slupce, zeleninu a po každém obědě plátek knäckebrotu s máslem, někdy s marmeládou. K pití je mléko nebo voda.

Děti si jídlo z várnic nabírají samy. Jsou vedeny k samostatnosti, zároveň je nikdo nikam netlačí. Ve školce panuje úsměv a pohoda. Učitelky si často rok placené dovolené nevybírají, nemají prý potřebu. Necítí se unavené.

Pokud si rodiče vyberou školu vzdálenou od svého bydliště, třeba někde v příjemném prostředí lesa, odveze děti z domova taxík - na náklady státu.

Nástupní plat učitelek ve Finsku je 2.000 euro a po 10 letech práce ve školce let rok placené dovolené. To se pak opakuje každých pět let. Na druhou stranu - daně platí lidé ve Finsku o hodně vyšší, než v Česku.

Spustit audio