Plošné testování pedagogů v Ústeckém kraji zatím odhalilo jen dva nakažené

9. prosinec 2020 13:25

Učitelé v Ústeckém kraji zatím velký zájem o testování na nákazu koronavirem nemají. Po jednání krajského krizového štábu to uvedl hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Učitelé, vychovatelé a další pedagogičtí pracovníci si můžou na antigenní testy zajít do pátku 18. prosince. Pak by mělo začít dobrovolné testování na nákazu celé veřejnosti.

Podle krajských údajů se může nechat v Ústeckém kraji otestovat na nákazu koronavirem při dobrovolném testování zhruba 17 000 pedagogických pracovníků. Doposud ale testy velký počet nakažených neodhalily.

„Jedná se o testování osob, které nemají žádné příznaky onemocnění. Jde vlastně o preventivní testování, kde ten záchyt byl zatím velmi nízký – bylo už vyšetřeno mnoho set pedagogů, z nichž zatím byli pozitivní pouze dva,“ zmínila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

S odběry vzorků od pedagogických pracovníků pomáhají při velkém zájmu hasiči. Po testování v Jiříkově na Děčínsku a Lounech testovali 9. prosince pedagogy i v Bílině na Teplicku a Lovosicích na Litoměřicku.

Zájem o testování mezi pedagogickými pracovníky není velký

„Ten zájem není až tak velký, jak všichni očekávali. Zatím se nechali testovat zhruba z jedné třetiny, takže to zvládáme,“ konstatoval po jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Větší zájem by mohl být o testování na nákazu koronavirem u veřejnosti. Odběry vzorků mají začít 18. prosince.

„Očekáváme, že zájem bude poměrně veliký – hlavně proto, že některá zařízení sociální péče vyžadují k tomu, abyste mohli na návštěvu svého rodinného příslušníka negativní test – postačí ten antigenní,“ vysvětluje ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Podle hejtmana Jana Schillera budou testování veřejnosti provádět současná odběrová místa.

Situace se šířením nákazy přitom v Ústeckém kraji není dobrá. „Dochází sice k pomalému, ale zato setrvalému nárůstu počtu pozitivních případů,“ dodala krajská hygienička Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související