Plněné papriky

Klasika, která neomrzí!

Suroviny:

450 g mletého masa (vepřové nebo hovězí nebo směs)

6-8 bílých paprik, kdo rád ostřejší, volí pálivé

1 šálek uvařené studené rýže

1 cibule

1-2 vejce

česnek

majoránka

pepř

sůl

tuk do pekáčku

na omáčku:

250 ml rajčatové šťávy

1 lžíce másla

500 ml vývaru

150 ml mléka

1 cibule

1 bobkový list

3-4 nová koření

1 lžíce hladké mouky

sůl, cukr, citronová šťáva

Postup:

  1. Papriky omyjeme, odřízneme vršek se stopkou a vybereme semínka.
  2. Mleté maso smícháme s vejcem, rýží, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a kořením.
  3. Směsí naplníme papriky, zakryjeme vrškem se stopkou a naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Mírně podlijeme, přidáme ještě kousky másla a ve střední troubě asi 20 minut pečeme.
  4. Mezitím na lžíci másla zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme lžíci cukru a necháme lehce zkaramelizovat.
  5. Přidáme koření, vlijeme rajčatovou šťávu, uvedeme do varu, pak přidáme ještě vývar. Povaříme.
  6. V mléce rozmícháme hladkou mouku, vlijeme do omáčky a vaříme asi 15 minut, až zhoustne. Chuť doladíme solí, cukrem a případně i citronovou šťávou.
  7. Omáčkou přeléváme hotové papriky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.