Planetárium - SOUTĚŽ

12. únor 2005

Každý druhý týden vám nabídneme novou soutěžní otázku! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována zhruba v polovině každého pořadu (ve vysílání Českého rozhlasu Sever na začátku nedělní planetáriové půlhodinky) a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po prvním odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 5/2005, vysílaného 29. ledna - 2. února:
Napište nám, jaké pravěké objekty se v Británii označují jako "cromlechy" a "henge". Pozor, jedná se o dva typově odlišné druhy staveb.
Oba uvedené typy pravěkých staveb jsou víceméně okrouhlé a pocházejí z neolitu. Cromlechy jsou stavby ze vztyčených kamenů. Není možné je označovat jednoduše jen jako "kamenné kruhy", protože jde často také o elipsy, ovály, tvary vejčité, hruškovité, dokonce o neúplné kruhy nebo jenom polokruhy z kamenů. Samotné slovo "cromlech" je prapodivná složenina, která vůbec nevystihuje podstatu věci - česky znamená něco jako "křivý kámen". To ale není důležité. Podstatné je, že cromlechy stojí samy; neobklopuje je žádný příkop ani val.Naproti tomu u objektů, kterým se říká henge, jde hlavně o ten val. Henge jsou víceméně kruhové, obehnané příkopem a hliněným náspem, ve kterém se nachází několik průchodů, obvykle dva a nanejvýš čtyři. Průchody jsou orientované k hlavním světovým stranám Na ploše uvnitř tohoto hliněného ohrazení byly většinou nalezeny jamky po kůlech nebo zbytky kruhů z dřevěných sloupů. Opravdu jen zřídka stojí uvnitř valu kruhy z velkých kamenů. Těchto ohrazení s kamennou složkou mají v Anglii pouhých třináct. Nejzachovalejší z nich je Stonehenge. Paradoxně právě osamostatněním druhé půlky místního názvu této slavné lokality vzniklo označení "henge", používané však pro všechna ohrazení s hliněnými náspy a příkopy - tedy nejen pro ta s kamennými kruhy.
Výhercem knihy Martina Gojdy Archeologie krajiny (Vývoj archetypů kulturní krajiny) se stal Jiří Veselý z Českého Krumlova. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 7/2005, vysílaného 12. - 16. února:
Napište nám, na jakém principu je založena tiskařská technika litografie a co je to ofset. Pokuste se také připsat jména mužů, kteří tyto techniky vynalezli, a odhadněte kdy k tomu došlo.
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do středeční půlnoci 23. února.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 26. února.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Iva Krause Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích. O čem se v ní dočtete? Přírodě nezáleží na tom, komu a jak se podaří odhalit její tajemství. S lidmi je to ale jiné. Ti by si měli osudy talentovaných vrstevníků i geniálních předků občas připomenout a svědectví o jejich velkých činech předat dalším generacím. Toto poslání má i kniha Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích, chronologicky uspořádaný soubor esejí o životních osudech významných osobností, které v českých zemích působily od doby Karla IV. až do konce 20. století. Na historických faktech a příbězích ukazuje, čemu se od nás svět přiučil a že do Evropské unie rozhodně nepřicházíme s prázdnýma rukama.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 9/2005?

O knihu Eugena Cernana a Dona Davise Poslední muž na Měsíci. Na pozadí dramatického závodu Američanů a Sovětů o dobytí vesmíru se odvíjejí osudy amerického astronauta s českými a slovenskými předky, Eugena Cernana, posledního muže, který zatím stanul na Měsíci. Vojenský pilot, jenž byl třikrát v kosmu a dvakrát na Měsíci, vypráví nejen svůj příběh, ale též příběhy a osudy svých kolegů, přátel a členů rodiny, kteří se zasloužili o úspěch amerického vesmírného programu. Z angličtiny přeložili L´ubica a Štěpán Jindrovi, doslov napsal Marcel Grün.
Spustit audio