Planetárium - SOUTĚŽ

27. leden 2005

Každý druhý týden vám nabídneme novou soutěžní otázku! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována zhruba v polovině každého pořadu (ve vysílání Českého rozhlasu Sever na začátku nedělní planetáriové půlhodinky) a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po prvním odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 3/2005, vysílaného 15. - 19. ledna:
Napište nám, kde u nás žije a čím je zajímavý pavouk, kterému vědci vymysleli jméno skákavka mravenčí?
Skákavka mravenčí žije na výslunných místech jižní Moravy, často v blízkosti slepých říčních ramen a rybníků. Je dlouhá 5-6 milimetrů a má uprostřed zaškrcenou hlavohruď, takže vypadá skoro jako mravenec. Na zadečku má dokonce barevně naznačené články a vpředu zploštělá makadla, která připomínají kusadla mravenců. Když skákavka mravenčí běží, drží nohy prvního páru natažené vzhůru a dopředu, jako by šlo o tykadla. Zkrátka se ze všech sil snaží vypadat jako mravenec. Pravděpodobně se jedná o obranný manévr. Velkými nepřáteli skákavek jsou totiž hmyzožraví ptáci, kteří pojídají pavouky mnohem raději než mravence. Čím je tedy skákavka podobnější mravenci, tím větši jsou její šance na přežití.
Výhercem knihy Jana Buchara a Antonína Kůrky Naši pavouci se stal Jan Vaníček z Jičína. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 5/2005, vysílaného 29. ledna - 2. února:
Napište nám, jaké pravěké objekty se v Británii označují jako "cromlechy" a "henge". Pozor, jedná se o dva typově odlišné druhy staveb.
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do středeční půlnoci 9. února.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 12. února.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Martina Gojdy Archeologie krajiny (Vývoj archetypů kulturní krajiny). Je to kniha o historii kulturní krajiny, o vývoji lidských forem jejího osídlení a o způsobech, jimiž se člověk od vzniku zemědělství po průmyslovou revoluci začleňoval do svého bezprostředního i vzdálenějšího okolí. Autorovým záměrem bylo postihnout rozmanitost procesu osídlování přírody našimi dávnými předky. Hlavní pozornost je věnována na jedné straně Čechám jako typicky vnitrozemskému regionu, na straně druhé Británii jako ostrovní zemi. Uvádí i četné příklady z dalších evropských zemí, zejména v souvislosti s rekonstrukcí podoby evropské krajiny za Římanů a ve středověku. Těžiště knihy spočívá především v unikátních leteckých snímcích krajiny. Ojedinělá publikace jednoho z evropských specialistů na tuto problematiku jistě osloví nejen archeology a historiky, ale také širší čtenářskou obec.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 7/2005?

O knihu Iva Krause Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích. O čem se v ní dočtete? Přírodě nezáleží na tom, komu a jak se podaří odhalit její tajemství. S lidmi je to ale jiné. Ti by si měli osudy talentovaných vrstevníků i geniálních předků občas připomenout a svědectví o jejich velkých činech předat dalším generacím. Toto poslání má i kniha Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích, chronologicky uspořádaný soubor esejí o životních osudech významných osobností, které v českých zemích působily od doby Karla IV. až do konce 20. století. Na historických faktech a příbězích ukazuje, čemu se od nás svět přiučil a že do Evropské unie rozhodně nepřicházíme s prázdnýma rukama.
Spustit audio