Planetárium - SOUTĚŽ

30. prosinec 2004

Každý druhý týden vám nabídneme novou soutěžní otázku! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována zhruba v polovině každého pořadu (ve vysílání Českého rozhlasu Sever na začátku nedělní planetáriové půlhodinky) a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po prvním odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 51/2004, vysílaného 18. - 22. prosince:
Napište nám, kdo a kdy vynalezl první zdrhovadlo neboli zip?
Uvádí se, že to byli dva Američané, Judson a Earle. Zařízení, které jediným pohybem splétalo nebo rozplétalo článečky dvou řetízků vedle sebe si v roce 1896 dal patentovat první z nich, chicagský výrobce kožené galanterie Whitcomb J. Judson. Bylo to velmi poruchové a nedokonalé zařízení, dokud k němu Američan švédského původu Gideon Sundback nevymyslel kovový zámek. To bylo roku 1913. O rok později si Sundback vynález nechal patentovat v Německu. Teprve tam se zdrhovadlo dočkalo nového názvu - začalo se mu říkat zip.
Výhercem knihy Iva Krause Dějiny evropských objevů a vynálezů se stala Monika Dvořáková z Bernartic. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 1/2005, vysílaného 2. - 5. ledna:
Napište nám, kdy žil a čím byl slavný Egypťan Imhotep, jaké dílo po sobě zanechal a kdo byl jeho panovníkem?
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do středeční půlnoci 12. ledna.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 15. ledna.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Paula Johnsona Civilizace starého Egypta. Paul Johnson (nar. 1928), známý britský historik a publicista, v ní líčí historii starověké egyptské říše, její společenské, ekonomické a náboženské uspořádání; zvláštní pozornost věnuje egyptskému umění a kultuře. Poslední kapitola je věnována druhému životu starověkého Egypta - jeho vnímání v pozdějším průběhu dějin a jeho znovuobjevování, které probíhá zhruba od konce 18. století. Text provází množství barevných fotografií, kniha je vybavena výběrem literatury a rejstříkem.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 3/2005?

O knihu Jana Buchara a Antonína Kůrky Naši pavouci. Zasvěcený pohled na říši pavouků umožňuje seznámení s jejich unikátními životními projevy a nezastupitelným významem v přírodě. Kniha obsahuje všeobecnou část s popisem vzhledu a vnitřního ústroje pavouků, kapitoly o snovací činnosti pavouků a jejich způsobu života. Dozvíte se také, jaký je jejich význam v naší přírodě a jaké je postavení pavouků v soustavě živočichů. V knize nechybí ani určovací klíče a přehled všech 38 čeledí našich pavouků.
Spustit audio