Planetárium - SOUTĚŽ

20. listopad 2004

Soutěžit s námi můžete každý druhý týden! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována v závěru pořadu a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 45/2004, vysílaného 6.- 10. listopadu:
Napište nám, kteří ptáci se podle vás dovedou nejlépe potápět, do jaké hloubky a jak dlouho pod vodou vydrží? Druhá otázka - do dnešních dnů žije na světě řada ptačích druhů, které v průběhu vývoje zcela ztratily schopnost letu. A nás zajímají příčiny, které k tomu vedly. Proč někteří ptáci nelétají?
Nejlepšími plavci v celé ptačí říši jsou samozřejmě tučňáci. Nejlepším potápěčem vůbec je tučňák císařský, který se při lovu sépií běžně ponořuje do hloubky 45-60 metrů; absolutní naměřený rekord však má hodnotu 265 metrů. Uvádí se, že tučňáci jsou schopni vydržet pod vodou bez nadechnutí až půl hodiny. Obvykle však bývají jejich ponory podstatně kratší... A proč někteří ptáci ztratili schopnost letu? Příčin je několik. U vodních ptáků, jakými jsou právě tučňáci, je to nutná daň, která jim výrazně ulehčuje plavání, potápění a lov. Jiní ptáci se zase během vývoje natolik zvětšili, že bylo z energetického hlediska nemožné vybavit je křídly. Musela by být obrovská, aby je unesla. Tito ptáci proto dostali do vínku schopnost rychlého běhu. Jen si vzpomeňte na pštrosy.Třetí skupinou nelétavých ptáků jsou ti, kteří neměli ve svém přirozeném prostředí žádné pozemní nepřátele a létat zkrátka nepotřebovali. Velká část těchto ptačích druhů, většinou ostrovních, je dnes vyhubena a ostatní mají na kahánku.
Výhercem knihy Zdeňka Veselovského Obecná ornitologie se stala Lada Himmelová z Ústí nad Labem. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKY Z PLANETÁRIA č. 47/2004, vysílaného 20.- 24. listopadu:
Objasněte původ těchto pěti slov, která se dostala do češtiny z jiných jazyků - golem, kaolin, totem, ukulele a veranda.
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do nedělní půlnoci 28. listopadu.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 4. prosince.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Jiřího Marvana Brána jazykem otvíraná aneb O češtině světové. Jde o sbírku rozmluv, úvah a esejí o jazyce, které během autorova působení na evropských, amerických a australských univerzitách vycházely časopisecky v deseti jazycích na třech kontinentech. Výlety do další stovky jazyků celého světa pak čtenáře přesvědčí, že netušená propojení těchto jazyků s češtinou činí ji jazykem světovým. Kromě názorných jazykových map a srovnávacích tabulek k atraktivnosti díla přispívají i ilustrace Jiřího Slívy.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 49/2004?

O knihu Alaina Decauxe Odhalená tajemství dějin. Obsahuje deset legendárních příběhů z minulosti i nedávné současnosti. Týkají se například historie Velikonočního ostrova a tamních tajemných soch, osudů Jany z Arku nebo života a díla luštitele egyptských hieroglyfů Champolliona. Dozvíte se, jak vznikla legenda o Draculovi, kdo byl strůjcem atentátu na Hitlera v roce 1939 a také kdo byl posledním čínským císařem. Všechny příběhy pocházejí z pera francouzského historika, člena Francouzské akademie, bývalého ministra pro frankofonii a především oblíbeného spisovatele a autora více než 40 titulů...
Spustit audio