Planetárium - příští Planetária

26. září 2006

Sobota 23. září Regina a České Budějovice, neděle 24. září Sever, pondělí 25. a pátek 29. září Leonardo, úterý 26. září Pardubice:

Jidášovo evangelium, donedávna neznámý starověký text, o jehož objevu byla veřejnost informována až na jaře letošního roku, vyšel před pár týdny i česky. Kdy tento text vznikl a co obsahuje vám prozradí historik, klasický filolog a student egyptologie Marek Dospěl. Astronom Pavel Najser vám připomene letošní sto šedesáté výročí objevu planety Neptun.

Sobota 30. září Regina a České Budějovice, neděle 1. října Sever, pondělí 2. a pátek 6. října Leonardo, úterý 3. října Pardubice:

Naše planeta je v ohrožení - vinou blízkozemních asteroidů. Odkud se berou a jak je astronomové objevují? O tom pohovoří jeden z nich, Miroslav Brož. Geolog Vladimír Cajz vám do třetice a naposledy nabídne procházku po geologických pozoruhodnostech Českého středohoří.

Dále připravujeme:

Roztoky u Prahy (pravěké) - Satelitní atlas Egypta - Dálkový obchod za Keltů - Česko do Evropské jižní observatoře - Jak se hledají malá tělesa Kuiperova pásu - Borovice Metuzalém v Praze - Údolím stínů aneb Pohřbívání v pravěku - Odpad na oběžné dráze atd.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.