PLANETÁRIUM

30. březen 2003

TIPY A POZVÁNKY

AKTUÁLNÍ PŘEDNÁŠKY A VÝSTAVY

ČESKÁ LÍPA. V sobotu 5. dubna ve 14 hodin se můžete v klubovně Vlastivědného muzea setkat s archeology Vladimírem Pešou, Petrem Jenčem a jejich hosty, kteří zhodnotí, co přinesl uplynulý rok v archeologickém výzkumu.

CHOMUTOV. Zdejší Oblastní muzeum vás zve na výstavu starých map a atlasů, nazvanou Svět podle Ortelia. Potrvá do 10. dubna.

LOUNY. Oblastní muzeum nabízí v přízemí Domu Sokolů z Mor výstavu fotografií Krása solných jeskyní Íránu, přibližující jedinečné objevy a poznatky pěti geologických expedic českých studentů do málo prozkoumané oblasti solných ložisek Perského zálivu. Výstava potrvá do 6. května.

MNICHOVO HRADIŠTĚ. V budově bývalého Svazarmu v ulici Na Příkopech (naproti autoškole) se ve středu 9. dubna od 18:30 hod. uskuteční přednáškové odpoledne s Petrem Jenčem a jeho hosty. O archeologii Mnichovohradišťska pohovoří Petr Jenč a Vladimír Peša. Zdeněk Vitáček zhodnotí úlohu a význam vlastivědných muzeí v regionu a nakonec zazní přednáška J. Maršálka o pravěké a starověké Číně.

PRAHA. Poselství meteoritů - to je název nové výstavy, kterou si můžete prohlédnout v pražském Národním muzeu. Jsou na ní k vidění i meteority původem z Měsíce a Marsu, nalezené v pouštích Libye a Ománu. Úplně poprvé se také veřejnosti představuje meteorit Morávka, jehož pád v květnu roku 2000 vzbudil velký zájem médií i veřejnosti. Světelné a zejména zvukové efekty, které ho doprovázely byly totiž tehdy zaznamenány na poměrně velkém území na pomezí Moravy, Polska a Slovenska; pád tělesa se dokonce hned třem svědkům podařilo zachytit i na video. Výstava v Národním muzeu skončí už 27. dubna.

ŽATEC. V hlavní budově Regionálního muzea můžete do 30. dubna vidět výstavu makrofotografií lounského fotografa Jiřího Boudy. V prostorách nově otevřené Křížovy vily v Zeyerově ulici nabízí žatecké muzeum veřejnosti až do konce května výstavu o získávání a využití stříbra, připravenou ve spolupráci s Okresním muzeem Českého ráje v Turnově.

STÁLÉ EXPOZICE

BUDYNĚ NAD OHŘÍ V Jandově muzeu v prostorách Vodního hradu jsou k vidění dvě stálé expozice: Historie Budyňska od pravěku do r.1848 a Alchymie na hradě Budyni, představující alchymistickou laboratoř a literaturu v autentickém prostředí. Na Budyni v 16. století skutečně fungovala alchymistická dílna, v níž působil i nejvýznamnější český alchymista Bavor mladší Rodovský z Hustiřan. Trávil tu i poslední léta svého života.

LYSÁ NAD LABEM. Po roční rekonstrukci je opět v provozu zdejší Muzeum Bedřicha Hrozného se stálou expozicí, věnovanou odkazu světoznámého vědce, orientalisty a rodáka z Lysé; badatele, který rozluštil chetitské písmo, na Univerzitě Karlově založil vědecké studium klínopisu a stál u zrodu Orientálního ústavu.

ŽATEC. Ze stálých expozic Regionálního muzea můžeme připomenout Kabinet chmelových známek s nejrozsáhlejším vystaveným souborem účelových známek v Evropě a také expozici Pravěký vývoj středního Poohří. Informace o dalších stálých expozicích a o programu muzejních akcí hledejte na WEBOVÝCH STRÁNKÁCH MUZEA.

Spustit audio