Pirna - brána Saského Švýcarska

10. prosinec 2012

Dnes vás pozveme do brány Saského Švýcarska - historického města Pirna. Leží nedaleko hranic, dvacet kilometrů od hraničního přechodu Petrovice na Ústecku. Tak trochu může připomínat Litoměřice, a to nejen tím, že leží na Labi - má také krásné historické centrum plné středověkých domů s pěknou radnicí a kostelem.

Ideální je k romantickým procházkám, spojeným s posezením v některé z mnoha místních kaváren a restaurací. Leží na cyklostezce Labe, a to tak příhodně, že se odtud můžete vydat buď nenáročnou trasou po proudu Labe do Drážďan anebo na opačnou stranu do kopcovitého Saského Švýcarska.

Teď v adventním čase se do Pirny jezdí pochopitelně kvůli vánočnímu trhu. Ten zdejší má klidnou romantickou atmosféru a každý den se tu koná nějaký kulturní program. Nejčastěji jde o hudební vystoupení.

Na samém okraji Pirny leží Zuschendorf - zámeček proslulý svými skleníky a sbírkou kamélií. Ty zatím ještě nekvetou, ale i tak stojí právě teď v adventním čase za návštěvu - interiéry zámku jsou až do 16. prosince vyzdobeny tak, aby návštěvníky zámku co nejvíce vánočně naladily.

Nejenom dětem se budou líbit místnosti s nápaditě naaranžovanými plyšovými medvědy, modelovou železnicí nebo pokojíčky pro panenky. V dalších zámeckých komnatách jsou zase ukázky vánočních interiérů našich předků. Vstupné na zámek Zuschendorf jsou čtyři eura, snížené tři.

A jak se do Pirny dostat? Můžete samozřejmě autem, pokud ale dáváte přednost hromadné dopravě, určitě si kupte výhodnou jízdenkou Regionet Labe. Je to jízdenka, se kterou můžete 24 hodin jezdit po česko-saském příhraniční a která platí jak ve vlacích, tak v autobusech a v Drážďanech i v městské dopravě. Pro jednu osobu stojí dvě stě korun, hromadná jízdenka pro dva až pět lidí čtyři sta. Více vám poví na nádražích.

Lidé z okolí Ústí nad Labem mohou pro cestu do Pirny využít přímé autobusové spojení z Tisé. Ve všední dny jede autobus na lince Tisá - Pirna a zpět třikrát denně, o víkendu čtyřikrát. Jízdní řády najdete ZDE.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.