Petrohrad na Lounsku se dohaduje s Povodím Ohře o Finklův rybník. Komplikuje to péči o něj

28. prosinec 2020 10:56

Finklův rybník v Petrohradě na Lounsku má více majitelů. Samotné vodní dílo, tedy hráz a stavidlo, je v majetku Povodí Ohře. Pozemky pod rybníkem patří obci. Ta proto nemohla požádat o dotaci na odbahnění a další opravy rybníka. Jeho prodej vodohospodářům ale zastupitelé Petrohradu neschválili.

„Zatím to zůstává tak nějak viset. Rybník tak nemůže nikdo opravovat, protože Povodí Ohře by opravovalo majetek, který neleží na jeho pozemku, a zrovna tak obec by opravovala cizí majetek. Je to teď tak trošku zakletý rybník,“ konstatuje nezávislá starostka Petrohradu Jitka Dondová. Ukazuje přitom na téměř tříhektarový rybník pod obecním úřadem.

„Proto jsme žádali o převod rybníka do majetku obce. Povodí Ohře teď plánuje žalobu o uznání vlastníka – aby prostě došlo k tomu, že to bude buď jejich, nebo naše, aby se mohlo požádat o dotaci a rybník vyčistit. Teď na to nikdo o dotace žádat nemůže,“ dodává Dondová.

S Finkovým rybníkem se počítá při stavbě vodního díla Kryry

Petrohrad do majetku rybník nezískal, ale zastupitelé obce nesouhlasili ani s jeho prodejem Povodí Ohře.

„Jednali jsme i ohledně těch pozemků, že bychom je odkoupili. Zastupitelstvo se k tomu prodeji nepřiklonilo, takže tam je prostě trochu potíž v tom, když se potřebujeme domluvit jakožto spoluvlastníci na opravě toho vodního díla, co všechno se s ním má dělat. Tam jsou trochu komplikace,“ vysvětluje mluvčí společnosti Jan Svejkovský.

Má ale také příznivou zprávu. Finklův rybník se stal součástí stavby vodního díla Kryry, což znamená snadnější přístup k dotacím.

„Je těsně nad vzdutím vodního díla Kryry. Pokud tam budeme něco dělat, tak na to dostaneme dotační prostředky, a to poměrně zásadní část. Finklův rybník se bude odbaňovat, protože má fungovat i jako poslední dosedací nádrž pro to, aby se tam nedostal ten sediment z vodního toku,“ dodává Svejkovský.

Povodí Ohře rybník zdědilo po bývalé Zemědělské a vodohospodářské správě; jako chovný ho využívají rybáři.

Spustit audio

Související