Pěstitelé zeleniny a ovoce v Ústeckém kraji bojují se zloději. Pořizují fotopasti i hlídací psy

18. červenec 2019

Po celodenní práci na poli nebo v sadu vzít baterku, psa a jít v noci hlídat. Tak to teď dělají někteří zemědělci v Ústeckém kraji, aby uchránili úrodu před zloději. Ti kradou na začátku sezony hlavně česnek, později také ovoce a víno. 

„Snažím se tomu předcházet, spolupracujeme s hlídači, pole hlídají hlídači 24 hodin denně,“ říká pěstitel Lukáš Stránský ze Strupčic na Chomutovsku, který v těchto dnech sklidil kolem 8 tun česneku.

Při hlídání úrody mu pomáhá i pes a další pomůcky. „Máme fotopasti, hlídacího psa, který chodí s hlídkou, také jsme pořídili kamery s nočním viděním,“ vypočítává.

Dva případy krádeží v těchto dnech vyšetřuje policie na Litoměřicku

„Oznámní o krádeži česneku jsme v uplynulých dnech přijali z Roudnicka. Neznámý pachatel sklidil bez vědomí majitele 701 kilogramů česneku. Škoda přesahuje 10 tisíc korun. Na Lovsicku zase neznámý pachatel přelezl vysoké oplocení a vytrhal česnek za téměř 3 tisíce korun. Často se opakují ty krádeže nejen z pole, ale třeba, i když pěstitelé ten česnek suší pod přístřeškem,“ popsala Pavla Kofrová, mluvčí policie v Litoměřicích.

Zloději ale nekradou jen česnek. Zajímá je všechno – i třeba ovoce v sadech. Potvrzuje to ovocnář Hynek Jouja z Želkovic na Lounsku: „Je to každodenní boj. Děláme, co můžeme – snažíme se si to hlídat. Upozorňují nás i lidé, kteří kolem sadů bydlí, že kolem jelo nějaké podezřelé auto, ať si to jdeme zkontrolovat. Jednou mi vzali devět pytlů jablek.“

Někteří čeští a moravští zemědělci, například vinaři, si kvůli zlodějům úrody pro hlídání větších ploch objednávají i bezpečnostní agenturu.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související