Zemědělci v Ročově začali se senosečí. Trávě pomohly květnové deště

4. červen 2019

Vydatnější deště na konci května sice nevyřešily problém s dlouhodobým suchem, ale urychlily růst travin. Zemědělci hned v prvních horkých červnových dnech mohli zahájit jejich sklizeň.

Píce slouží jako krmivo pro dobytek. Loni jí bylo méně právě kvůli suchu. Například v Ročově u Loun sklizené traviny z okolních svahů pomohou průběžně nasytit kolem 500 krav, které tamní zemědělci chovají.

„Denně děláme tak 25 hektarů. Schne to rychleji, než bychom potřebovali,“ konstatuje traktorista Jaroslav Verner.

„V dubnu nenapršelo skoro nic, tak jsme čekali, až se to v květnu vyprší a tráva naroste. To spadlo asi 70 milimetrů, to té trávě pomohlo. Celkem máme asi 300 hektarů trav a 30 hektarů ovsů na senáž. Jde o svažité pozemky, které máme zatravněné kvůli erozi,“ shrnuje ředitel ZD Ročov u Loun Josef Fric.

Ze sklizené trávy bude krmivo pro zvířata. „Máme 200 kusů krav, k tomu také telata, jalovice, býky ve výkrmu – celkem jde asi o 500 kusů dobytka.“

Sklizeň trav skončí přibližně za 2 týdny. Podle Frice zatím jde jen těžko odhadnout, jestli bude letos píce dost. Minulý rok muselo družstvo krmení pro krávy přikupovat.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související