Perník s melasou a rozinkami
Nejlepší je mít známého v cukrovaru, který může melasu donést. V podstatě nahrazuje část cukru a med, také těsto více zabarví.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do perníku
150 g cukru moučky
300 ml mléka
1 vejce
5-6 lžic melasy
100 ml oleje
1 lžíce kakaa
špetka soli
rozinky
cukr moučka na pocukrování hotového perníku
Postup:
1. Prosejeme do mísy mouku, prášek, cukr a kakao. Přidáme špetku soli.
2. V mléce rozmícháme vejce, melasu a olej.
3. Mléko vlijeme do moučné směsi, promícháme v tužší, ne úplně tekuté těsto, případně přidáme mléko.
4. Těsto vlijeme na pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem a dáme péci do předem středně vyhřáté trouby, pečeme při 175-180 stupních.
5. Zchladlý perník nakrájíme na kostky a poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.