Paliativní tým ústecké nemocnice se snaží ulehčit umírajícím pacientům a jejich rodinám

10. listopad 2020 15:05

Paliativní péče má ulehčit život smrtelně nemocným pacientům a jejich rodinám. Je součástí práce pobytových i mobilních hospiců. Ministerstvo zdravotnictví se snaží tuto péči zavádět i v nemocnicích a léčebnách dlouhodobě nemocných. Jednou ze šesti nemocnic, kde paliativní tým působí, je ústecká Masarykova nemocnice.

Paní Renatě v dubnu zemřel syn. 32letý muž měl roztroušenou sklerózu a nemoc se postupně zhoršovala. Na jaře se přidal zápal plic a intubace.

„Nechtěl zůstat někde na přístrojích. Byl sportovec a s tou nemocí se nesžil. V nemocnici byl nešťastný,“ vzpomíná paní Renata.

Situaci komplikoval i zákaz návštěv kvůli covidu. Ošetřující lékař z jednotky intenzivní péče se proto obrátil na paliativní tým, který se prolíná s mobilním hospicem ústecké nemocnice, a ten pomohl.

„Chtěli jsme si ho vzít domů, i kdyby to bylo jen na půl dne. Ony to nakonec byly čtyři dny. Jedinou podmínku jsem měla, aby netrpěl. Aby to odcházení nebylo bolestivé, ale důstojné. Byl doma a bylo vidět, jak je šťastný, a já jsem za to strašně vděčná, že nám to bylo umožněno, aby se mohl s námi rozloučit, a my s ním. Bylo to úžasné, všechno nám zajistili a já jsem se i mnohem lépe s tou synovou smrtí smířila, že jsem ho do poslední chvíle měla doma a držela jsem ho za ruku,“ popsala paní Renata.

Paliativní tým poskytne rodině umírajícího komplexní péči

V paliativním týmu jsou různí odborníci – nestarají se jen o to, aby pacient netrpěl bolestí.

„Snažíme se tomu pacientovi zajistit komfort i po stránce psychické – máme tedy v týmu psycholožky i kaplana. Snažíme se tu rodinu sociálně zabezpečit – zajistit příspěvky, předat informaci o možnostech zapůjčení kompenzačních pomůcek. Spousta rodin, které s tím nepřijdou do styku, o tom nemá ponětí, co všechno je možné,“ vysvětlila lékařka Jana Dušánková.

Ústecká nemocnice má i paliativní pokoje. „Je tam šest lůžek. Pokoje jsou udělané jako jednolůžkové. Jeden ten pokoj je přestavěn tak, aby tam s tím pacientem mohla pobývat komfortně i rodina,“ doplnila Dušánková s tím, že paliativní tým pomáhá třeba i ženám po potratu nebo rodinám, kterým se narodí postižené dítě.

Spustit audio

Související