Personál nemocnic v Ústeckém kraji dostane odměny za jarní vlnu epidemie koronaviru

6. listopad 2020 14:30

Nemocnice v Ústeckém kraji se připravují na vyplacení odměn pracovníkům za první vlnu pandemie koronaviru. Peníze mají dostat v listopadu. Ministerstvo zdravotnictví na to zařízením v celém Česku poslalo 11,5 miliardy korun. V Ústeckém kraji jdou na odměny stovky milionů korun.

Například nemocnice v Litoměřicích dostala na odměny víc než 64 milionů korun.

„Je tam pro naše zaměstnance, kteří byli na plný úvazek po celou tu dobu v práci, 75 tisíc korun hrubého. 30 tisíc pak tam máme pro nezdravotnické pracovníky,“ zmínil ředitel Radek Lončák. Odměnění zaměstnanci, a to nejen v Litoměřicích, pak musí z peněz zaplatit daň.

Peníze na odměny dostaly i další nemocnice. Například nemocnice v Žatci má od ministerstva 19 milionů korun. Zhruba 11 milionů pak dostala nemocnice v Bílině na Teplicku.

Vůbec nejvyšší částku pak dostala z resortu zdravotnictví Krajská zdravotní. Ta provozuje krajské nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Chomutově a v Mostě.

Krajská zdravotní dostala na odměny pro zdravotníky přes půl miliardy

Na odměny zdravotníkům za první vlnu pandemie má víc než půl miliardy korun.

„Krajská zdravotní obdržela od ministerstva zdravotnictví dotaci ve výši 524 221 839 korun. Týká se to 7 940 zaměstnanců, včetně těch bývalých,“ zmínila personální náměstkyně Krajské zdravotní Vlasta Kašparová.

Krajská zdravotní dostala na odměny za první vlnu pandemie peníze i od Ústeckého kraje, a to 15 milionů korun.

„Dotace byla určena na odměny zdravotnickým pracovníkům v první linii v počtu 1 156 zaměstnanců,“ doplnila Vlasta Kašparová.

Některé nemocnice, jako například ta v Litoměřicích, chystají odměny pro zdravotníky i za současnou vlnu epidemie koronaviru.

„Budeme postupovat přesně tak, jako při první vlně, kdy jsme nečekali na finanční prostředky, které by případně uvolnil stát. Stejně jako při té první vlně uvolňujeme finanční prostředky z našich vlastních zdrojů,“ shrnul ředitel Radek Lončák.

Naopak nemocnice v Žatci žádné odměny pro pracovníky za současnou vlnu epidemie nechystá. Podle ekonomické náměstkyně Blanky Henrychové na to nemá zařízení prostředky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související