Pálení žáhy
Když se řekne pálení žáhy, někdo neví o čem je řeč, zatím co jiný se s nepříjemným pocitem a palčivou bolestí v horní části hrudníku setkává dnes a denně. Co vlastně pálení žáhy je a jak mu předcházet?
„Je to palčivý pocit za hrudní kostí, který je způsoben agresivními faktory v jícnu...“ vysvětluje primář liberecké gastroenterologie Jiří Janků. Pokud tedy na jícen působí ve větší míře kyselina žaludeční, žlučové kyseliny a pepsin, dochází k palčivému pocitu, ve druhém stupni může dojít k poškození výstelky polykací trubice jícnu.
„Říká se, že až sedm procent populace toto pálení zažívá... Dá se tomu předejít dodržováním režimových a dietetických zásad – potrava by měla být rozdělená do hodně porcí v průběhu dne a člověk by neměl jíst na noc. Nedoporučuje se káva ani silný černý čaj...“ konstatuje Jiří Janků. Samozřejmostí by mělo být nekouření a vyvarování se stresu.
Běžné přípravky z reklam v televizi jsou vhodné jednorázově jen pro toho, kdo nemá zánětlivou reakci na sliznici v jícnu a má jen občasné potíže. Při dlouhodobějších potížích by měl tedy člověk rozhodně vyhledat lékaře.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.