Páchnoucí mlha a zákaz větrání. Tak vypadaly před 30 lety inverze v Ústeckém kraji

12. listopad 2019 08:11

Před 30 lety začaly v Teplicích ekologické demonstrace. Smogové inverze tehdy na severu Čech trvaly už od poloviny října. První demonstrace se odehrála 11. listopadu.

O den později se v Teplicích shromáždilo víc než 1 000 lidí. Po pádu komunismu se zejména ovzduší v kraji zlepšilo. Pomohlo hlavně odsíření elektráren.

„Městský rozhlas hlásil, že jsou zvýšené koncentrace škodlivin v ovzduší, že se nemáme pohybovat venku, hlavně děti a staří lidé. Takže jsme byli zavření v paneláku a snažili jsme se tam nějak přežít,“ vzpomíná na špatné životní prostředí, zejména pak ovzduší Otakar Sýkora z Krupky na Teplicku a dodává: „Štípaly nás oči, ten smrad byl opravdu nepříjemný. Smrděl tady Užín – ta plynárna.“

Čtěte také

Otakar Sýkora byl jedním z lidí, kteří před 30 lety demonstrovali proti špatnému ovzduší na severu Čech. Teplické demonstrace tehdy předcházely celorepublikovým událostem.

Podle Evy Rychlíkové z ústeckého Zdravotního ústavu se za 30 let životní prostředí na severu Čech, potažmo v Ústeckém kraji výrazně zlepšilo. Pořád je ale kraj ve srovnání se zbytkem Česka v nevýhodě. Stále je tady například nejvyšší úmrtnost kojenců nebo úmrtnost při nádorových nebo srdečních onemocněních.

Problém jsou pak podle doktorky ultra jemné prachové částice. Ty můžou způsobovat například dýchací potíže nebo ovlivňovat oběhovou soustavu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio