Otto Pavlů – stíhací letec a válečný hrdina z Dolních Pasek

24. květen 2024

V Dolních Pasekách pod Ještědem se v roce 1915 narodil do rodiny obuvníka válečný hrdina Otto Pavlů.

Vyučil se krejčím a jako absolvent Školy leteckého dorostu v Prostějově odešel k 48. letce Leteckého pluku v Pardubicích. Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava byl z armády propuštěn. Utekl do Polska, kde se přihlásil k československému zahraničnímu odboji.

Jako letec se v roce 1940 nejprve zapojil do bojů ve Francii. Jeho jednotka sváděla ostré letecké souboje a podporovala pozemní jednotky.

Po kapitulaci Francie odjel do Anglie, kde jako noční letec bránil v bitvě o Británii přístavy a útočil na německé bombardéry. Pomáhal také s doprovodem spojeneckých bombardovacích svazů.

Otto Pavlů bojoval v několika britských perutích. Jeho poslední byla československá stíhací peruť, se kterou se osudného 28. dubna 1943 zúčastnil útoku na nepřátelský námořní konvoj. Při něm byl zasažen hustou protileteckou palbou přímo do kabiny. Jeho Spitfire se obrátil na záda a letadlo se zřítilo do moře těsně u přídě lodi. Otto Pavlů byl zřejmě na místě mrtev. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Za bojové zásluhy mu byly uděleny dva Československé válečné kříže, dvě Československé medaile Za chrabrost a medaile Za zásluhy I. stupně.

autor: Milan Knotek
Spustit audio