Osek má svou první kavárnu. Zákusky do ní dodávají lokální výrobci, kávu vozí česká pražírna

15. duben 2024 15:28

V Oseku na Teplicku otevřela nová kavárna. V opraveném kulturním domě Stropník ji provozuje městská organizace FrýTajm. Město předtím dlouhé měsíce marně hledalo provozovatele. Kavárna v Oseku chyběla místním i turistům, kteří jezdí třeba do tamního kláštera.

Jednou ze dvou nových zaměstnankyň nové kavárny je Michaela Mertová. „Já jsem vždycky po takové práci toužila – jsem tady moc spokojená. S obsluhou předchozí zkušenosti mám, ale na obsluhu kávovaru a přípravu kávy jsme měly před otevřením kavárny speciální školení.“

Na otevření kavárny podle ní lidé reagují pozitivně. „Máme mnoho pozitivních reakcí, že tady něco takového chybělo. Máme tu i dětský koutek, takže sem k nám chodí i maminky s dětmi.

„Všichni nás strašili, že bude problém najít sem zaměstnance, ale vydali jsme inzerát a holky se přihlásily. Obě přitom mají předchozí zkušenost s kavárnou nebo s gastro provozem. I brigádnice, které tu máme, mají většinou už nějaké obdobné zkušenosti. Asi největším problémem pro nás bylo asi rozhodnot, jakou vybrat kávu, abychom se zavděčili všem,“ shrnuje provozní kavárny Denisa Vlčková.

Projekt, který má šanci přežít

Příspěvková organizace FrýTajm vybavení kavárny zaplatila z bezúročné půjčky od města. Podle starosty Václava Krtka z uskupení Osek všem to bylo 500 000 korun na pět let.

„Když si FrýTajm vydělá přes léto peníze na celoroční provoz, tak už pak tolik nemusí vadit, že v kavárně přes zimu nebude takový frmol. Myslím si, že to má šanci přežít, ten koncept – je to služba lidem, která si ale na sebe má vydělat,“ přibližuje Krtek.

Ke kavárně patří také galerie. Do konce června jsou tam teď k vidění obrazy Heleny Hoškové vytvořené voskovou batikou.

Spustit audio

Související