Osamělým lidem v Teplicích pomáhají dobrovolníci nejen s nákupy. Nabízí třeba i hovory po telefonu

26. listopad 2020 08:44

Spolek Spolu proti samotě z Teplic pomáhá lidem například s nákupy nebo venčením psů. Nabízí ale i povídání po telefonu. Dobrovolníci si v těchto dnech takto povídají s 20 osamělými lidmi.

Je mezi nimi také 64letá Jana Bystrá, čilá a společenská žena, která se do Teplic nedávno přistěhovala a nikoho tam neznala.

Se spolkem Spolu proti samotě se seznámila na jaře, když sháněla materiál na šití roušek. Později chodila s dobrovolníky na pikniky nebo na koncerty.

I přesto, že je v kontaktu s kamarádkami nebo dětmi, využila možnost popovídat si s někým dalším po telefonu.

„S tou Jitkou jsme se potkávaly a volaly si. Jenže teď je ona sama nemocná a potřebuje klid. Povídali jsme si o všem možném, od mých koníčků přes zdravotní stav až po to, co aktuálně potřebuji. Je to moc dobře, že tady taková telefonní linka funguje – staří lidé mají jinou psychiku a jsou rádi, že si mohou takhle zavolat.

„Volají nám lidé, kteří se cítí osamělí nebo s tím, že jejich zdravotní stav není úplně dobrý. Také sem volají lidé bez přátel, které trápí izolace,“ vypočítává klienty linky její koordinátorka Petra Cmíralová Dolejšová.

Zájemci o telefonování můžou volat každé všední dopoledne na číslo 607 068 099.

Spustit audio

Související