Organizace „Rozkoš bez rizika“ kritizuje ústeckou vyhlášku o zákazu prostituce

1. říjen 2018

V Ústí nad Labem bude platit zákaz nabízení i využívání sexuálních služeb za úplatu. Podle vedení města i městské policie je to jediná cesta jak pouliční prostituci omezit. Naopak nezisková organizace „Rozkoš bez rizika“ plošný zákaz kritizuje.

Organizace „Rozkoš bez rizika“ pomáhá prostitutkám v právní oblasti, nabízí jim bezplatné zdravotní testování, snaží se o osvětu i v tom směru, aby se jim nestalo něco špatného. Bylo by podle ní vhodnější, aby ve městě existovalo místo, kde by bylo provozování prostituce možné.

Vyhlášku připravovala městská policie a její šéf Pavel Bakule jednal i se zástupci Rozkoše bez rizika – na jednání zastupitelů 19. září řekl, že sice práci organizace uznává, ale vysvětlil, proč není možné ve městě vyčlenit místo k provozování prostituce.

Podle Barbory Pšenicové z „Rozkoše bez rizika“ takové „zóny tolerance“ v zahraničí fungují – i tam si lidé předtím, stejně jako v Ústí, stěžovali na obtěžování, hluk a ohrožování mravnosti. Místa jsou oplocená, pod dohledem policie, takže i prostitutky jsou v bezpečí, a navíc někde fungují i sociální služby.

Nová ústecká vyhláška bude postihovat i klienty prostitutek. Pokud je strážníci uvidí, můžou dostat pokutu – ve správním řízení to může být až 30 tisíc korun. Ředitel městské policie Pavel Bakule nicméně připustil, že pokud půjde o cizince, bude vymáhání pokuty problematické – přirovnal to k vymáhání pokut za dopravní přestupky, které se podle něj Česku dvakrát nedaří.

Možností by podle něj bylo například posílat oznámení zahraničním majitelům kamionů, jejichž řidič u prostitutek zastaví. Zákazníky prostitutek ale jsou ale i soukromé osoby, ne jen řidiči kamionů.

Co se týká postihu samotných prostitutek, tak ty budou strážníci spíše vykazovat z místa, případně je budou hlásit na sociální odbor. Podle Bakuleho totiž sex za peníze nabízejí i těhotné ženy nebo matky, které mají doma děti.

Šéf městské policie i organizace „Rozkoš bez rizika“ se v podstatě shodují, že jde především o sociální problém – organizace pracuje s 25 ženami, většině z nich je přes 30 let a nejméně polovina jsou matky, Mají hlavně základní vzdělání a podle názoru Barbory Pšenicové legální práci budou shánět jen těžko.

Vyhláška by měla začít platit 15 dní po vyvěšení na úřední desce, tedy od 5. října.

autor: hau
Spustit audio

Související