Ořechový věnec
Místo martinských rohlíčků…
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce majonézy
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- sáček sušeného droždí a špetka soli
- vlašské ořechy, cukr podle chuti a trochu mléka
Postup:
- Do mísy dáme obě mouky, špetku soli, sušené droždí, oba cukry a promícháme.
- Máslo rozpustíme, vlijeme do mléka a zaděláme těsto – ještě přidáme majonézu.
- Necháme v teple pod utěrkou vykynout.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň – část ořechů rozmixujeme ne úplně do hladka a část rozsekáme jen nahrubo. V kastrolku rozmixované ořechy zalijeme mlékem, osladíme a krátce povaříme.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní a stočíme. Pak podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme až do kraje. Oba prameny stočíme do spirály a tu zatočíme do kruhu. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Krájíme až po zchladnutí, případně ještě můžeme poprášit cukrem moučkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka