Ořechový věnec

Místo martinských rohlíčků…

Ingredience
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce majonézy
  • 40 g másla
  • 200 ml mléka
  • sáček sušeného droždí a špetka soli
  • vlašské ořechy, cukr podle chuti a trochu mléka

Postup:

  1. Do mísy dáme obě mouky, špetku soli, sušené droždí, oba cukry a promícháme.
  2. Máslo rozpustíme, vlijeme do mléka a zaděláme těsto – ještě přidáme majonézu.
  3. Necháme v teple pod utěrkou vykynout.
  4. Mezitím připravíme ořechovou náplň – část ořechů rozmixujeme ne úplně do hladka a část rozsekáme jen nahrubo. V kastrolku rozmixované ořechy zalijeme mlékem, osladíme a krátce povaříme.
  5. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní a stočíme. Pak podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme až do kraje. Oba prameny stočíme do spirály a tu zatočíme do kruhu. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  6. Krájíme až po zchladnutí, případně ještě můžeme poprášit cukrem moučkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.