Ořechový věnec
Místo martinských rohlíčků…
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce majonézy
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- sáček sušeného droždí a špetka soli
- vlašské ořechy, cukr podle chuti a trochu mléka
Postup:
- Do mísy dáme obě mouky, špetku soli, sušené droždí, oba cukry a promícháme.
- Máslo rozpustíme, vlijeme do mléka a zaděláme těsto – ještě přidáme majonézu.
- Necháme v teple pod utěrkou vykynout.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň – část ořechů rozmixujeme ne úplně do hladka a část rozsekáme jen nahrubo. V kastrolku rozmixované ořechy zalijeme mlékem, osladíme a krátce povaříme.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní a stočíme. Pak podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme až do kraje. Oba prameny stočíme do spirály a tu zatočíme do kruhu. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Krájíme až po zchladnutí, případně ještě můžeme poprášit cukrem moučkou.
Související
-
Bílkový ořechový dort
Suroviny: 7 vajec, 180 g cukru moučky, 180 g mletých ořechů, tuk a mouka na formu, šlehačka nebo krém podle chuti na ozdobu.
-
Ořechový chlebíček z bílků
Nechte si poradit, co dobrého se dá vytvořit se zbylými bílky z přípravy jiného jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.