Opravy domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech by mohly začít příští týden

21. leden 2020 15:18

Požár budovu domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech zásadním způsobem neponičil. Tvrdí to vedení radnice i vedení městských sociálních služeb.

21. ledna se poprvé po požáru mohli podívat do interiérů domu. Tragická událost se stala 19. ledna nad ránem. 8 lidí při ní přišlo o život, 4 jsou stále v nemocnici. Více než 20 klientů domova zatím radnice umístila do okolních ústavů sociální péče.

„Viděl jsem to celé. Dobrá zpráva pro nás je, že to přízemí vypadá poměrně pěkně,“ říká ředitel městských sociálních služeb ve Vejprtech Viktor Koláček. Podle něj bude možné v co nejkratší době obývat spodní patro budovy. Pokud by se to podařilo, nemusely by Veprty žádat o umístění klientů Ústecký kraj.

Už teď sociální zařízení ve Vejprtech zastavily příjem nových klientů, aby zvládly ubytovat ty, kteří se do domu poškozeného požárem nebudou moci hned vrátit.

Přestože na první pohled nevypadá dům po požáru výrazně poničen, hlavní slovo bude mít statik.

VEŘEJNÁ SBÍRKA  

Účel sbírky: Rekonstrukce objektu a pomoc klientům DOZP Kavkaz Vejprty

Datum ukončení sbírky: 31. 12. 2020

Číslo účtu: 123-1184550297/0100

IBAN: CZ64 0100 0001 2311 8455 0297

Jde o transparentní účet a přispěním na tento účet bude zveřejněno jméno a výše finanční částky, kterou přispěvovatel zašle.

„Některé trámy nad tou místností, kde zahořelo, jsou na můj vkus příliš očouzené, ale tam uvidíme, jakým způsobem ztratily nosnost,“ dodal Koláček.

Statik by měl do Vejprt dorazit 22. ledna, říká starostka Jitka Gavdunová z ODS: „Všechno je samozřejmě odvislé od statika, který řekne, jak na tom budova je. Pak už to bude mít, si myslím, rychlý spád.“

Během středy by se mělo v budově zprovoznit topení a elektřina. Zapojí se i vysoušeče. Opravy by pak měly začít příští týden.

Vejprty vyhlásily veřejnou sbírku, od kraje by měl přijít jeden milion korun a stát by měl zaplatit dalších 5 milionů. Část nákladů na opravu by měla pokrýt i pojišťovna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související