Oprava Benešova mostu v Ústí nad Labem začne zřejmě až v roce 2022

5. prosinec 2019 08:47

Generální oprava Benešova mostu v Ústí nad Labem v příštím roce nezačne. Kvůli problémům s pozemky i výstavbou provizorní lávky se termín oprav posune zřejmě až na rok 2022. Rekonstrukce důležité spojnice přes Labe má vyjít zhruba na 200 milionů korun.

Podle náměstka ústeckého hejtmana Martina Kliky z ČSSD původní projektová dokumentace na opravy mostu nepočítala s provizorní lávkou přes Labe. Její zapracování do projektu je jedním z důvodů zdržení generální opravy.

S tím ale nesouhlasí ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO. Podle něj projektová dokumentace s lávkou počítala. Město totiž původně chtělo, aby lávka zůstala na svém místě nastálo.

„Město dokonce mělo požadavek, že by tato lávka měla být trvalá, to ale nedovolilo Povodí Labe s tím, že musí být postavena zcela jiná. Kraj že postaví pouze dočasnou, která bude sloužit pro energovody a zároveň i pro pěší.“

Podle náměstka Martina Kliky ale stojí za posunutím termínu oprav například i problémy s pozemky.

„Nastal i problém s inženýrskými sítěmi, které jsou v okolí mostu i na něm. To je věc, která se řeší v rámci projektové dokumentace. Takže k tomu posunu dojde,“ konstatoval Klika.

Zmíněné sítě mají vést během opravy Benešova mostu po provizorní lávce. Její stavba by podle aktuálních plánů kraje měla začít v roce 2021. O rok později je pak v plánu začátek vlastní opravy Benešova mostu. Ta je prozatím plánovaná na dva roky, kdy bude most úplně uzavřený.

Podle ústeckého primátora to svede na Mariánský most víc dopravy. „Z hlediska toho města komplikace bude, protože bude opět přibývat aut. Při přejezdu přes jeden jediný most dojde k zahuštění dopravy,“ vysvětlil Nedvědický.

Město Ústí nad Labem se už na uzavírku Benešova mostu připravuje. Nakoupilo například speciální trolejbusy, které můžou přes Mariánský most projet na bateriový pohon.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související