Opiové sny velmocí

25. květen 2023

Jak rozpínaví Britové skrze indický mák ve dvou opiových válkách přemohli kdysi mocnou Říši středu, aby i oni sami nakonec málem upadli do osidel  opiového snění.

Britské impérium dosáhlo pozoruhodných úspěchů. Ovládlo skoro třetinu planety, britská vlajka vlála na každém z kontinentů. A největší perlou v náhrdelníku kolonií byla Indie. V 18. století Britové v Indii zesilovali svůj vliv na tamější Mughalskou říši. Pomalu, ale setrvale. A pak, v polovině 19. století, si ji zabrali celou a svou královnu Viktorii jmenovali indickou císařovnou. Maličký ostrovní stát ovládl celý subkontinent a ještě nějaké území k tomu.

Kam prodat opium

Alegorické vyobrazení máku z 19. století

Co teď ale s tím? Jasně, že zpeněžit. Vzhledem k absenci průmyslu bylo jasné, že půjde o zemědělské produkty. Zajímavou volbou byl mák, o němž se odpradávna vědělo, že se z něj dá vyrobit analgetikum. A ne ledajaké: může to být analgetikum provázené zajímavými vizemi, dokonce mnohem barevnějšími, než je nudná realita. A tak se v Indii začalo ve velkém vyrábět opium, které podnikaví Britové vrhli do mezinárodního obchodu s komoditami. Byl v tom ale háček – produkt musí být prodán, aby z něj byl zisk. Ovšem komu ho prodat? Když ho Britové budou distribuovat mezi Indy, zlikvidují si do budoucna demografickou základnu, protože – a to jsme dosud nezmínili – opium jaksi vede k závislosti, letargii a od spánku příjemného ke spánku věčnému. Takže ufetovat si nejpočetnější kolonii nedávalo z obchodního hlediska smysl.

Čínský ležák

Kuřáci opia v Hongkongu, 2. polovina 19. století

Naštěstí podnikaví Britové objevili řešení. Hned vedle Indie přeci leží obrovský trh, s velkou agregátní poptávkou: Čína, Říše středu, se 400 miliony obyvatel a potenciálních zákazníků. Britové tedy nelenili a začali opium vyvážet do Číny a tam ho proměňovat v iluzi štěstí pro Číňany a stříbrné mince pro sebe. A čínská populace si to nechala líbit a počet závislých rostl exponenciálně, a to bylo dobré pro britské obchody a velmi nepříjemné pro čínský stát, kterému se poddaní měnili na zombie, neschopné pracovat, a tedy ani platit daně. Opium má velmi vysokou návykovost a šířilo se po Číně jako lavina: kolem roku 1800 dovezli Britové do Číny něco kolem 300 tun, a o generaci později už 3000 tun opia.

Opiové války a Velká hra

Makovice

To přimělo čínského císaře k reakci a ta byla nasnadě – uvalit na opium embargo a případný nelegální dovoz trestat smrtí. Na tuto reakci ovšem zareagovali Britové – vyhlásili Číně válku. A Čína, mocná Čína na svém vlastním území, s obrovskou početní převahou, byla rozdrcena během tří let od maličké Británie. Ale na opium stále platilo embargo, a tak to Britové Číně vysvětlili ještě jednou, v druhé opiové válce. A v té jim pomohli ještě Francouzi a čínské naděje shořely jako ty jejich džunky, co byly rozstřílené parníky vyrobenými v západních docích a zbraněmi odlitými v západních továrnách. A průmyslový ostrov v tomhle střetu civilizací zdrtil kdysi mocnou říši, která v novověku usnula na vavřínech a teď její obyvatelé usínají na opiu. K tomu si Britové nadiktovali obrovské reparace, samozřejmě tu legalizaci opia a extrateritorialitu pro své občany a spoustu území a ukázali ostatním velmocem, že do Číny si teď může kopnout každý. Což se i stalo a začala tzv. Velká hra, při které se z Číny stal polokoloniální stát a sami Číňani to dnes označují jako století hanby. Pokusili se to zvrátit při takzvaném povstání boxerů, ale to skončilo ještě větší katastrofou a západní jednotky dobyly i císařský palác. A koncem století už Britové dováželi skoro 7 000 tun opia.

Jak se do Číny volá…

V roce 2022 afghánští zemědělci pěstovali podle údajů UNODC mák na opium na 2330 kilometrů čtverečních polí

Jenže pak se ukázalo, že se tahle komodita šíří i na západ, k nim domů a že jsou vlastně opiová doupata už i v Londýně a že to je módní a rozšířené a že to je průšvih. Což nabralo na intenzitě ve chvíli, kdy se opium dostalo i do rodiny britského premiéra. A teprve tehdy začala Británie obchod s opiem tlumit. A Čína si odžije své století hanby a dnes je vyzývatelskou velmocí a Indie se mezitím zbavila britské nadvlády a Britové řeší, jestli chtějí být spíš s Evropou nebo s Amerikou. Uvidíme.

autoři: Adam Vidner , frv
Spustit audio

Související