Opakované používání materiálů i ekologické nápady šetří na stavbách v Modlanech peníze

4. červen 2022
Zprávy

V Modlanech na Teplicku se snaží na obecních stavbách ušetřit opakovaným používáním stavebních materiálů. Zachraňují i náletové stromy.

S rostoucími náklady ve stavebnictví se některá města a obce snaží ušetřit. Je to tak i v Modlanech na Teplicku. Nedávno tam bourali zchátralou stodolu. Rozpočet demolice byl na milion korun. Obec ji ale zbourala za polovinu.

„Dřevo ponecháme na místě pro lidi, kteří ho mohou ztopit, suť s cihlami jsme odvezli na třídící linku a kameny použijeme na stavbu vodní nádrže,“ řekl nezávislý starosta Lukáš Bartoň.

Takový postup je podle nezávislého starosty Lukáše Bartoně možný díky několika rozpracovaným projektům najednou. Obec teď také staví chodník mezi Teplicemi a Drahkovem, kde jsou stromové nálety.

„Ty by obvykle firma zničila. My už máme ale připravené místo, máme vykopané díry a už jen čekáme, až nám bagr stromy, které jsou vzrostlé kolem tří metrů, vyndá, a my je zasadíme,“ popisuje starosta, jak obec zachrání a zadarmo získá stromy, které pomohou jinde.

Spustit audio

Související