Organizace Květina, která pomáhá lidem bez domova v Teplicích, zavádí pro klienty úsporná opatření

5. říjen 2022 11:15
Zprávy

Úsporná opatření v souvislosti s drahými energiemi zavedla od října nezisková organizace Květina. Centra pomoci provozuje v Teplicích a v Dubí. Využívají je třeba lidé bez domova, kteří se tam můžou přijít například osprchovat.

„Když se s nimi potkáváme, tak jim tyhle informace taky podáváme. Někdo nadává, někomu je to jedno – záleží, o koho jde. Ale určitě vědí, co se děje – jsou dost dobře informovaní,“ konstatuje terénní pracovnice Ivana Dvořáková, zatím co společně s reportérkou Českého rozhlasu procházejí místy, kde se usídlili tepličtí bezdomovci.

„Lidí bez domova v této chvíli přibývá – jde to poznat i v centru města. Snažíme se je oslovovat a nabízet ji služby nízkoprahového centra,“ dodává Dvořáková.

Do nízkoprahového denního centra, které vede Barbora Vernerová, se lidé z ulice můžou přijít najíst, v zimě ohřát a také se umýt teplou vodou. Od října v rámci úsporných opatření už každý může do sprchy jen jednou týdně.

„Během fungování té služby si zvykli na to, že se sem každý den mohou přijít osprchovat a být v čistém, takže nějaká vlna nevole tu je a myslím, že tím, že říjen teprve začal, nás ta hlavní vlna teprve čeká,“ konstatuje Vernerová.

„Jen doplním kolegyni, že tu sprchu využívá zhruba 15 klientů denně. Teď předpokládáme, že se ten počet sníží, a to nám přinese úsporu,“ dodává ředitelka organizace Barbora Bočková.

Lidí v tíživé finanční situaci přibývá

Podle ní už topení v obou svých centrech stahují na 18 stupňů Celsia. Ceny ale neměli zafixované, takže počítají s tím, že účty za plyn a elektřinu budou víc než dvojnásobné.

Květina spolupracuje s krajskou potravinovou bankou, neprodané potraviny jí dodávají taky teplické obchody. „Co se týče jídla, tak si myslím, že se teď na nás bude obracet mnohem více lidí, kteří se dostávají do tíživé finanční situace,“ dodává Bočková.

Spustit audio

Související