Modlany chtějí letos pokračovat ve zvelebování centra – mají i plány pro další své obce

5. leden 2021 14:37

Modlany na Teplicku mají na letošní rok spoustu plánů. Jedním z těch největších je pokračovat ve zvelebování centra obce. Myslí ale i na další čtyři obce, které pod Modlany spadají.

Největší investicí letošního roku bude oprava fary, kterou obec v roce 2017 koupila od římskokatolické církve za 800 tisíc korun. Zatím na ní opravila střechu, letos budovu čeká přestavba za 18 milionů korun – přestěhuje se tam obecní úřad, knihovna, vznikne tam obřadní místnost a v přístavbě bude sociální zázemí pro účastníky akcí, až se budou moci konat.

V této souvislosti chce letos obec připravit projekt na přestavbu budovy nedalekého obecního úřadu na 2 až 3 byty.

Vedle fary je kostel svatého Apolináře, kde místní spolek pořádá různé kulturní a charitativní akce – podle nezávislého starosty Lukáše Bartoně římskokatolická obec nemá na opravy kostela peníze, proto už se připravují smlouvy na jeho bezúplatný převod na obec – opravy ale ještě letos nezačnou.

Investovat se bude i v obcích, které pod Modlany spadají

Dalším plánem pak je stavba malé vodní nádrže u fotbalového hřiště za zhruba 7 milionů korun.

V sousedství kostela a fary je i chátrající budova bývalého kina. Vedení obce ji chce zachovat. Kdy ale začne rekonstrukce, to zatím není jisté. Vedení obce totiž poněkud zaskočila odhadovaná cena 32 milionů korun.

Stejně jako na opravu fary, i na tuto rekonstrukci chce získat dotaci – nebude to ale tak jednoduché, protože část objektu chce obec pronajímat.

Pod Modlany spadají ještě další čtyři obce. I tam bude letošní rok ve znamení oprav. V Drahkově a Suché vzniknou kontejnerová stání, v Kvítkově přibude nový úsek cyklostezky a ve Věšťanech počítá obec s opravou cest, obvodní zdi i hrobky.

Připravená je i stavba chodníku mezi Drahkovem a Teplicemi kolem vrchu Doubravka – jezdí tam hodně aut, ale pohybují se tam i chodci. Obec má podle starosty Bartoně vše připravené, včetně souhlasů majitelů pozemků, ať už to jsou soukromé osoby, Severočeské vodovody a kanalizace nebo město Teplice.

V současné době se čeká právě na oficiální rozhodnutí Teplic, aby se mohla začít hledat firma na stavbu.

Spustit audio

Související