Okolí kaple svatého Václava v polích u Blšan zkoumají archeologové. Vznikne tam nové pietní místo

11. říjen 2024 13:51

Archeologové odkrývají u Blšan na Žatecku základy zaniklého kostela sv. Václava. Poutním místem byl už dřevěný kostel na konci 14. století. A dávno před tím se v místě i pohřbívalo.

Právě kosterní ostatky, které se objevily po hluboké orbě, byly na počátku zkoumání místa. Stály také u myšlenky vrátit svatého Václava a vybudovat v polích nedaleko Blšan, Siřemi nebo Podbořan pietní místo.

U kaple sv. Václava jsou v současnosti vybagrované liniové sondy s odkrytými objevy.

„Máme tady dvě fáze – barokní a gotickou. Přímo před námi jsou v sondě vidět pozůstatky minimálně čtyř jedinců – čtyř hrobů, které se vzájemně porušují. Kostel byl zbořen v roce 1791 při Josefských reformách, od té doby tu dochází k neustálému narušování těch hrobů, protože jsou velmi mělké. Proto také docházelo i na povrchu k neustálému nacházení lidských pozůstatků,“ přibližuje archeolog Vojtěch Peksa.

Archeologové na místě hledají základy někdejšího kostela. „Vidíme tu jak základy toho barokního kostela, to je poměrně masivní zděná konstrukce, tak i mnohem subtilnější základy toho gotického kostela – ty vznikly někdy v 90. letech 14. století,“ popisuje Peksa.

Půdorys kostela chtějí archeologové nechat vyznačený tak, aby kostel sv. Václava připomínal. „Uvnitř pak bude kříž ze čtyř chmelových sloupů a v presbytáři, na místě původního oltáře, bude stát socha svatého Václava,“ doplňuje Vojtěch Peksa.

Socha bude nová. Původní, takzvaný Černý svatý Václav, který stál nedaleko, je od 70. letech 20. století v Cítolibech na náměstí.

Spustit audio

Související