Odry mají dvě rozhledny. Ta na Veselském kopci má tvar strážné věže a zároveň i šachové figurky

1. květen 2021

Odry na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji jsou malým městečkem sevřeným mezi dvěma kopci. Veselským a Pohoří. Na každém z nich přitom stojí rozhledna. Obě dvě nápadně připomínají strážní věže. Tu mají ostatně Odry ve znaku. Veselská rozhledna má ale navíc i futuristickou podobu šachové figurky.

Veselská rozhledna je tou mladší z nich. Byla postavena v roce 2018 jako součást projektu „Stezka rozhleden a vyhlídkových míst Euroregionu Silesia – II. etapa“. Takzvaná Silesianka nabízí turistům putování po rozhlednách jak na české, tak na polské straně. Současně s tou Veselskou tak vznikly i rozhledny ve Stěbořicích, Slatině a v Gmina Baborów v Polsku.

Autorem projektu Veselské rozhledny je architekt Lumír Moučka z Moravské Třebové. Ten navrhl i zmiňovanou rozhlednu ve Stěbořicích. A nutno dodat, že oběma vtiskl vskutku originální tvar, maximálně respektující zdejší historii a znaky. Šibenice vzdává hold betonovým stavbám vojenských bunkrů, Veselská pak připomíná strážní věž, které v dávných dobách kolem Oder na kopcích stávaly. Dalším prvkem, který propojuje místní tradici, je nasypaný základ z břidlice, tedy kamene typického pro Oderské vrchy.

To, co však na Veselské rozhledně zaujme návštěvníka nejvíc, je její futuristický tvar připomínající šachovou figurku. Tento dojem je ještě umocněn menšími dřevěnými sochami, rovněž ve tvaru šachových figurek. Jsou rozmístěné v těsné blízkosti rozhledny a jsou čistě bílé. Dokonalou iluzi šachovnice pak dodávají černobílé sloupky ohraničující parkovací zónu pro návštěvníky.

Celý areál Veselské rozhledny je koncipován jako šachovnice

Veselská rozhledna je umístěna na kopci v nadmořské výšce 548 metrů, a když vystoupáte po jejích 44 schodech, otevře se vám nádherný výhled na Beskydy, Hostýnské vrchy a Moravskou bránu. Na druhé straně pak můžete obdivovat nekonečné louky na náhorních planinách Nízkého Jeseníku. Ty lákají zpěvavé skřivany, kteří vám budou v tichu okolní krajiny notovat své veselé písně.

Spustit audio