Odpůlky května bude v Teplicích v provozu nová protialkoholní záchytná stanice

3. květen 2019 08:00

Zařízení bude jediné svého druhu v Ústeckém kraji, zatím tady chybělo. Poslední záchytná stanice v Ústeckém kraji byla před 18 lety zrušena v Bílině. Vedení Teplic má ale obavy, že opilci po vystřízlivění zůstanou ve městě.
 

Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice v areálu teplické nemocnice nabídne čtyři jednoduše zařízené dvoulůžkové a dva jednolůžkové pokoje, celková kapacita je pro 10 lidí. Výstavba přišla na 18 milionů korun. Roční náklady na provoz se odhadují na 22 milionů korun.

Vybavení záchytky v Teplicích

„Všechny ty pokoje jsou vybaveny kamerovým systémem, takže personál neustále sleduje pohyb nebo chování klientů. Pokud bude výrazně agresivní, bude nutná kurtace a eventuálně i asistence policie,“ vysvětlil ředitel teplické nemocnice Tomáš Hrubý.

„Pokud ten dotyčný jeví známky nějakého poranění, tak si přivolá záchrannou zdravotnickou službu, která ho odveze do spádového zdravotnického zařízení, kde bude následně vyšetřen, případně ošetřen, a pokud se shledá, že nemá kontraindikace přijetí na záchytnou stanici, bude transportován dopravní zdravotní službou. Pak je varianta, že na místě přivolaná policie neshledá, že ten dotyčný je ve zdravotním stavu, který by ho ohrožoval na životě, může ho transportovat přímo sem,“ doplnil Tomáš Hrubý, jak se na záchytku vlastně opilý člověk nebo narkoman dostane.

Zprovoznění záchytky bude úlevou pro nemocnice, kde dosud opilci zůstávali. Například v Ústí nad Labem je to podle primářky emergency Jany Bednářové zhruba jedenáct set lidí ročně. Zátěž to pak bude pro ostatní. Kupříkladu hlídka strážníků při odvozu nebo asistenci u agresivního člověka bude podle ředitele ústecké Městské policie Pavla Bakuleho chybět ve svém městě.

Za pobyt na záchytce zaplatí dotyčný 3 tisíce korun. Vymahatelnost je ale podle ředitele nemocnice Tomáše Hrubého 15 až 30 procent.

Spustit audio