Odkup bytů na Teplickém Předměstí městem Bílina uvázl na mrtvém bodě. Tři ze čtyř vlastníků stáhli své nabídky

19. duben 2018 09:55

Plán na odkoupení 348 bytů na Teplickém Předměstí v Bílině městem se rozplývá. Majitelé asi třetiny bytů stáhli své nabídky – vadí jim dlouhá jednání i jejich způsob.

Za neférové například považují komentáře koaličních stran na Facebooku. Strategií odkupu bytů by se přitom měli příští čtvrtek (26. 4.) zabývat zastupitelé.

Většinu bytů vlastní 3 firmy, 23 bytů pak fyzická osoba. Strategie zpracovaná firmou Newton Business Development navrhuje městu jako nejvýhodnější odkup obchodních podílů ve firmách, například bílinské hnutí ANO 2011 ale v poslední době začalo na své facebookové stránce zveřejňovat různé výhrady k této strategii a údajně nezodpovězené dotazy – například podle představitelů hnutí je naopak výhodnější koupit byty, nikoli obchodní podíly.

Další koaliční partner, HNHRM, naproti tomu na Facebooku zase namítá, že nejasnosti byly při jednáních vyjasněny.

Tyto neshody mezi hnutími vedly nedávno dokonce třetího v koalici, KSČM, k vyvolání dohadovací schůzky – koalice se nakonec nerozpadla.

Tři zájemci stáhli své nabídky

Jsou to právě tyto dohady mezi politiky, co část majitelů odradilo. Radek Petržilka, spoluvlastník firmy Byty A-Z, jeho otec figuruje v další firmě – Sever Plus. Veronika Novotná, která vlastní 23 bytů, je jeho sestra prohlásil, že nabídku stáhl za všechny tři – což je cca třetina bytů.

Dodal také, že jim vadí, že výhrady, připomínky nebo své představy hnutí ventilují na sociální síti místo toho, aby je projednali přímo s nimi.

Jednání se táhnou zhruba dva roky, první verze strategie byla hotová loni v květnu.

Starosta Oldřich Bubeníček z KSČM není rád, že situace dospěla do v podstatě mrtvého bodu – nicméně projednávání strategie z jednání zastupitelstva příští čtvrtek nestáhne.

Spustit audio

Související