Spolek v Bílině se pokouší oživit zapomenuté sudetské zvyky a tradice

16. duben 2018 12:55

Spolu s Němci, kteří museli odejít na konci 2. světové války z českého pohraničí, zmizely i po generace udržované zvyky a tradice. Lidé z Bíliny na Teplicku to chtěli změnit – proto před deseti lety našli své původní rodáky v zahraničí.

Od té doby společně připravili a vydali například knihu o místní historii. Spolek německých rodáků města Bíliny, Heimatkreisverein Bilin, se schází každý rok v Bavorsku. Letos tam za nimi přijeli členové spolku Bílina 2006. Chtějí totiž uspořádat společnou výstavu.

„Chystáme výstavu o bílinské radnici, a tady hledáme věci, které mají souvislost s tou výstavou. Nějaké obrazy jsme našli, můžeme si je půjčit,“ říká Richard Hazdra, předseda spolku Bílina 2006.

Letošní plánovaná výstava není jediný projekt, na kterém bílinští rodáci z Česka a Německa spolupracují. Spojili sály i na překladu knihy německých rodáků o tradicích a zvycích. Uskutečnili také společnou výstavu o bílinské historii.

Členové spolku Bílina 2006 v Gerolzhofenu

„Jsem rád, že se to děje. Ta spolupráce je to, co mi vyhovuje – lépe se poznáváme a jsem přesvědčen o tom, že je to oboustranně prospěšné,“ pochvaluje si spolupráci s českým bílinským spolkem Josef Liebscher, předseda Heimatkreisverein Bilin.

O tom, že vztahy mezi původními obyvateli Bíliny a těmi, kteří tam žijí teď nejsou pouze formální svědčí i to, že na konci září přijedou původní rodáci na návštěvu do Bíliny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související