Od Velké mostecké stávky uplynulo 90 let. Horníkům v celém Česku přinesla zlepšení životních podmínek

23. březen 2022 15:00

Před 90 lety, 23. března 1932, nenastoupili horníci na Mostecku do práce. Stávkou reagovali na hromadné snižování mezd a propouštění z hlubinných dolů, které zasáhla hospodářské krize.

Velká mostecká stávka inspirovala i horníky na Kladensku a Ostravsku. Podle historiků byla největší a jedinou úspěšnou stávkou dělníků ve 30. letech v Evropě. Její výsledek ovlivnil životní úroveň horníků nejen na Mostecku.

První stránka komiksu, který muzeum k 90. výročí Velké mostecké stávky připravilo

„Už 31. března stávkuje přes 25 000 horníků v mosteckém revíru. Přidávají se šachty na Teplicku, Ústecku a Chomutovsku. Dokonce i na Kladensku a na Ostravsku,“ popisuje události historik Oblastního muzea v Mostě Jiří Šlajsna.

Horníci měli ke stávce důvod. „Majitelé dolů se začali připravovat na krizi hnědouhelného průmyslu. První věcí bylo snížení zaměstnanců, druhou snížení počtu odpracovaných hodin zaměstnanci. Mzda byla hodinová, takže se denní práce změnila třeba jen na šest hodin denně, pak třeba na šest hodin ob den, což ty zaměstnance dostalo do obrovských sociálních problémů,“ popisuje historik.

Až smrt dvou horníků donutila vládu jednat

Vznikají každodenní protesty a střety s četnictvem, ranění a mrtví jsou na obou stranách.

„Dojde k té nešťastné události na silnici ze Souše do Mostu, kde demonstrující narazí na kordon policistů. Demonstrující je zasypou kamením, na to četníci a státní policisté odpovědí střelbou, po níž je řada raněných a dva mrtví,“ popisuje historik Jiří Šlajsna.

Střelba, mrtví a ranění donutily vládu jednat. „Stávka byla ukončena 19. dubna smírem. Propuštění horníci mohou nastoupit zpět do práce a je zaručeno písemnou smlouvou, že nedojde k hromadnému propouštění do konce roku 1932,“ doplňuje Šlajsna.

Kvůli Velké mostecké stávce se o život horníků na Mostecku začala zajímat tehdejší vláda.

„Vzniká ten ochranný výbor, složený z lékařů i intelektuálů. Ti zjišťují tu katastrofální situaci bydlení horníků na Mostecku, obrovskou míru tuberkulózy či vysokou dětskou úmrtnost. Ta vláda teprve v té době začne konat,“ dodává historik Jiří Šlajsna.

Oblastní muzeum v Mostě chystá od 19. dubna výstavu s názvem Ukradená stávka. K výstavě vydá muzeum i tištěný komiks.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související