Od rozsáhlého sesuvu půdy na tehdy rozestavěnou dálnici D8 a trať v Českém středohoří uplynulo 10 let

7. červen 2023 12:25

V noci na 7. června uplynulo 10 let od sesuvu nad Litochovicemi nad Labem na Litoměřicku. Tisíce tun zeminy a kamení zasypaly v roce 2013 v Českém středohoří tehdy rozestavěnou dálnici D8 a poškodily i trať mezi Teplicemi a Lovosicemi.

Podle prezentace Technické univerzity Ostrava způsobil sesuv nezajištěný zářez trasy dálnice D8 ve svahu a silný déšť.

Právě před 10 roky se dolní tok Labe potýkal s povodněmi. Kdo za sesuv může, řeší soudy – jisté ale je, že kvůli sesuvu museli silničáři zabezpečit dálnici D8, u které vzniklo nové odvodnění a zajištění podloží. Kvůli pohybům museli nechat silničáři stabilizovat i nedalekou prackovickou estakádu. Dálnici se nakonec podařilo dokončit, první auta se na ní dostala na konci roku 2016.

Sesuv přerušil i železniční trať

Od 7. června 2013 se také lidé dostanou vlakem pouze do Radejčína na Ústecku. Tam na ně už 10 let pravidelně čekají náhradní autobusy, které je odvezou místo vlaků. Termín opravy železniční trati, kterou pod kamenolomem Dobkovičky také sesuv poškodil, se totiž několikrát posouval.

Aktuálně je podle Nely Friebové ze Správy železnic naplánovaná obnova trati na rok 2025 až 2026. Místo sesuvu má podle ní překlenout nová mostní estakáda. Friebová ale zároveň dodala, že obnovení trati záleží na množství dostupných peněz.

Lidé se přesto na část trati dostanou – Ústecký kraj totiž během letní sezóny objednává turistické vlaky, které jezdí z Lovosic přes Oparenské údolí do Chotiměři na Litoměřicku. Dostat se dá i na druhou část trati, a to z Teplic do Radejčína, kam jezdí vlaky celoročně.

Objednávku osobní dopravy mezi Teplicemi a Lovosicemi hejtmanství od sesuvu ani jednou nezrušilo. Vedení Ústeckého kraje navíc opakovaně železničáře žádalo o opravu trati. S provozem na železnici 097 kraj počítá i v plánu dopravní obslužnosti. Ten platí podle vedoucího odboru dopravy Jindřicha Fraňka v tuto chvíli do roku 2026.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související