Od neděle bude platit v Ústeckém kraji nový jízdní řád autobusů

26. únor 2016

Od neděle 28. února se mění jízdní řády některých regionálních autobusových linek v Ústeckém kraji. Starostové obcí se na nich dohodli s krajským úřadem. Změny se projeví například na Děčínsku. Od září tam musely děti ze základní školy v Markvarticích čekat i více než hodinu na autobus domů. Ředitel Miroslav Kroupa kvůli tomu upravil i vyučovací hodiny.

„Museli jsme upravit začátek vyučování, začínáme v 7:45. Zatím jsme to nechali - uvidíme, jak to všechno bude. Ona to není legrace, když už jednou změníte přestávky. Já bych si tam tu rezervu zatím nechal, i když to zlepšili,“ zůstává opatrný Miroslav Kroupa.

Problém s nenavazujícími spoji musel řešit od září minulého roku. Děti čekaly i hodinu na přípoj v zimě a v místě, kde se není kam schovat. Zimu se podařilo provizorně pokrýt.

Čtěte také

„To mělo být tak, že my si ten autobus sami sjednáme a dokonce pan starosta, že s ním bude jezdit ráno, protože on je bývalý řidič autobusů. Asi třikrát jela soukromá firma, zbytek se nám napojily autobusy ze Semil. Takže zvládli jsme to, ale museli jsme si dupnout,“ konstatuje ředitel.

Situace se časem zlepšila, starostce Huntířova Renatě Fajákové se společně s Miroslavem Kroupou podařilo vyjednat s krajským úřadem alespoň pár minut na přestup.

„Stáhli vlastně 15 minut, z mínus 8 na plus 7. Nemáme vůbec žádné negativní ohlasy, to už by rodiče volali. Dokonce se i stalo, že přes děti mě i dvě maminky děkovaly,“ doplňuje Miroslav Kroupa.

Od neděle platí nové jízdní řády, které by měly dětem dopřát ještě víc času na přestup

„Větší změny, významnější, jsou na Děčínsku v oblasti Huntířova a Markvartic. Upraví se návaznost spoje linky 436 v Huntířově, ten bude navazovat přímo na příjezd autobusu od Markvartic. Protože jsou propojené oběhy autobusů, tak se to dotkne i linky 421 a 422, tím, že ten autobus odjede později směrem na Starou Olešku a Jetřichovice, díky němu se rozhýbou další autobusy v oblasti České Kamenice,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z odboru dopravy krajského úřadu.

Jízdní řády se mohou během roku změnit čtyřikrát. Termíny vyhlašuje ministerstvo dopravy. Hlavní změny v dopravě jsou vždy v prosinci, týkají se i jízdních řádů vlaků.

autor: dap
Spustit audio