Od 23. dubna se zřejmě budou moci registrovat k očkování proti koronaviru i lidé nad 60 let

21. duben 2021

Vláda se chystá rozšířit okruh osob, které se mohou nechat očkovat proti koronaviru. Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO se od pátku budou moct nově registrovat už i lidé nad 60 let.

Podle ministra zdravotnictví za ANO Petra Arenbergera se dá předpokládat, že by se pak další věkové skupiny s odstupem 5 let mohly registrovat vždy po týdnu.

Dostat by se mělo brzy také na osoby, které se starají o někoho z ohrožené skupiny – ať už starší, nebo chronicky nemocné lidi.

Zatím se mohou registrovat všichni zájemci o očkování nad 65 let věku, a to v očkovacích centrech přes centrální systém, nebo u praktických lékařů. Očkovat se mohou nechat i lidé z vybraných profesních skupin a chronicky nemocní, a to bez ohledu na věk. Ti k tomu ale potřebují speciální kódy. Dostanou je od svých odborných lékařů, kteří vědí, jakých diagnóz se přednostní očkování týká. Jejich seznam lidé najdou také na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také

Čekací doba na vakcínu se různí – od několika dnů po týdny. V Ústeckém kraji mají podle krajského koordinátora očkování Petra Severy přednost lidé podle věkových skupin od těch nejstarších, teprve pak očkovací místa uvolňují termíny i pro další prioritní skupiny, jako jsou učitelé nebo lidé s chronickými chorobami. Obecně ale platí, aby se lidé nechali očkovat tam, kde to mají nejblíž.

Před registrací je také dobré se podívat na stránky ministerstva zdravotnictví na vytíženost očkovacích míst.

Například 21. dubna Hornická nemocnice s poliklinikou v Bílině uvolní možnost rezervace termínu zhruba stejnému množství lidí s registrací. Na termín očkování v ústecké nemocnici čekají tři lidé a možnost výběru dají skoro 600 lidí – takže je tam velká pravděpodobnost, že velmi krátce po registraci si budou moct lidé rovnou zamluvit termín.

Vybrat si, čím se nechají očkovat, lidé přímo nemohou. Je to ale možné ovlivnit výběrem místa, kde se nechají naočkovat.

V Ústeckém kraji očkovací místa používají vakcínu firem Pfizer/Biontech, té je nejvíc. AstraZeneca míří výhradně k praktickým lékařům – stejně tak to bude s dodávkami vakcíny Johnson & Johnson. Modernu pak v kraji podle Petra Severy využívají hlavně mobilní očkovací týmy

Spustit audio

Související