Od 22. listopadu platí přísnější opatření proti koronaviru. Shodla se na tom vláda v demisi

19. listopad 2021 09:55

Česko zavede přísnější opatření proti koronaviru. Podle očekávání se na nich shodla vláda v demisi. Co to znamená v praxi? Restaurace a další služby budou smět využívat jenom lidi očkovaní proti koronaviru nebo po jeho prodělání. Do firem se zase vrací testování na covid-19, a to od pondělí 22. listopadu.

Od 22. listopadu se už nebudou uznávat testy s negativním výsledkem tam, kde jsme dosud zvyklí. Lidé bez očkování nebo v půlroční lhůtě po prodělání covidu si tak nezajdou do restaurace, do bazénu, fitness centra, ke kadeřnici nebo na manikúru, do divadla, na koncert nebo jiné akce a ani je neubytují v hotelu.

PCR testy platí jen ve výjimečných případech

PCR testy s platností 3 dnů se budou moci prokazovat jen osoby do 18 let nebo lidé s kontraindikací – tedy s takovým onemocněním, kvůli kterému nemůžou očkování proti koronaviru dostat. Výjimka platí i pro ty, kteří mají před druhou dávkou očkování.

Kromě PCR testů se navíc laboratorně provedeným antigenním testem mohou prokazovat ti, kteří přijíždějí do lázní anebo se účastní např. valné hromady družstva nebo jiné podobné organizace. Tyto laboratorní testy se budou uznávat i na vysokoškolských kolejích nebo při návštěvách v domovech pro seniory – nebude tam tedy už stačit jen samotest.

Vláda lidem opět zpřísní i možnost udělat si test v laboratoři zadarmo. Plně očkovaní budou mít i nadále nárok na dva bezplatné PCR testy, zvyšuje se ale počet testů hrazených zdravotními pojišťovnami pro děti do 18 let, pro rozočkované a pro ty, kdo se nemohou kvůli kontraindikaci naočkovat – bude to 5 testů měsíčně.

Testování ve firmách přitvrdí

Přitvrdí se i pravidla pro testování ve firmách. Ministr průmyslu Karel Havlíček z ANO shrnul ty základní podmínky pro neočkované lidi anebo zaměstnance s očkováním starší 60 let takto: budou muset mít PCR test nebo laboratorní antigenní test – pravděpodobně jednou týdně.

Vláda firmám umožní i variantu samotestů – pro ně musí být zvláštní místnost a pracovník si musí udělat test pod dohledem – ministr zdůraznil, že v takovém případě platí samotest pouze pro výkon práce.

Vláda na mimořádném zasedání odsouhlasila i pokračování testování žáků a studentů ve školách jednou týdně. Přesná znění opatření schválí 19. listopadu, stejně jako znovuzavedení většího příspěvku pro lidi v karanténě.

O kompenzacích pro podnikatele a firmy bude vláda v demisi jednat až v pondělí 22. listopadu.

Spustit audio

Související