V Ústeckém kraji přibývá lidí pozitivně testovaných na covid. Roste i počet pacientů v nemocnicích

16. listopad 2021 14:35

Epidemická situace se zhoršuje také v Ústeckém kraji. V nemocnicích přibývá pacientů – čtyři z nich proto už žádají o pomoc vojáky. Laboratorní výsledky ukazují zvyšující se trend nakažlivějších variant mutací delta plus a rostoucí počet onemocnění covid-19 i mezi očkovanými lidmi.

Ohniska koronavirové nákazy jsou zejména na školách. Těchto případů podle epidemioložky Olgy Štorkánové přibývá. V kraji je v současnosti v karanténě více než 200 tříd od mateřských po střední školy. V posledních dnech hygienici zavřeli třeba školky v Malých Žernosekách nebo v Hoře svatého Šebestiána.

Nejvíc zasažené je Ústecko, kde je největší počet onemocnění na 100 tisíc obyvatel v kraji – jde o více než 600 případů.

Podle krajského koordinátora intenzivní péče Josefa Školy nyní lékaři léčí 250 lidí, 30 z nich je na jednotkách intenzivní péče – 20 je přitom napojeno na umělou plicní ventilaci.

Ústecký kraj chce požádat o pomoc v nemocnicích armádu

Nemocnice omezily plánované zákroky. Zdravotní zařízení v Děčíně, Ústí nad Labem, v Kadani a Žatci potřebují výpomoc – Ústecký kraj o ni nejpozději ve čtvrtek 18. listopadu požádá armádu.

Pracovníci krajské hygienické stanice v současnosti nestíhají zmapovat kontakty nemocných lidí. Podle krajské ředitelky Lenky Šimůnkové je to i tím, že je hodně nemocných dětí, u kterých je potřeba kromě rodinných a školních kontaktů dohledat i kamarády, se kterými se potkaly v různých kroužcích a podobných aktivitách.

S trasováním proto od 15. listopadu pomáhá 10 pracovníků finančního úřadu. Krajská hygiena požádá o výpomoc i krajský úřad.

Nemocných přibývá i mezi očkovanými, u neočkovaných ale mívá onemocnění vážnější průběh

Případů onemocnění covid-19 přibývá i mezi očkovanými – ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková to přičítá stoupajícímu počtu nakažlivějších mutací viru.

„Je to jedna z možností, proč máme zhruba čtvrtinu nemocných mezi očkovanými. Je to z výsledků vzorků, které vozíme do Drážďan, kde sice ještě převládá klasická delta, ale tady ty varianty delta plus mají vzrůstající trend,“ vysvětlila Šimůnková.

Vážný průběh, který si vyžádá hospitalizaci, ale převládá u lidí bez očkování proti koronaviru – případně jde o starší očkované lidi, kteří mají i další nemoci.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví se počet úmrtí v Ústeckém kraji začal výrazněji zvyšovat v listopadu – do 15. listopadu zemřelo 57 lidí.

Spustit audio

Související