Očkování lidí starších 80 let zatím v Ústeckém kraji nezačne. Není pro ně vakcína

15. leden 2021 14:00

Do celostátního systému se na očkování proti koronaviru od 15. ledna může přihlásit i 60 tisíc seniorů z Ústeckého kraje. Jde o obyvatele regionu, kteří jsou starší 80 let. Termín, kdy můžou na vakcinaci přijít, ale po zaregistrování zatím nedostanou. Není pro ně dostatek očkovací látky.

„Jakmile budeme mít dodávky takového rozsahu, abychom mohli uspokojit všechnu tu poptávku, tak okamžitě uvolníme ty volné sloty a hned začne probíhat vakcinace těchto seniorů,“ zmínila po představení krajské očkovací strategie hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Ústecký kraj nemá dostatek očkovacích látek

„Když si lidé myslí, že bychom mohli očkovat rychleji, tak to bohužel nejde, protože ty dodávky jsou omezené. Nemáme zatím takové množství, na které jsme připraveni. Děláme prostě s tím, co máme,“ uvedl hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Prioritně dostávají očkování lékaři a sestry ve všech nemocnicích v regionu a rozjíždí se i očkování v domovech pro seniory. Aktuálně tak zdravotníkům volné vakcíny nezbývají.

„Žádné vakcíny nám nezbývají, to bych si dovolil zdůraznit. Systém je nastaven tak, aby byly všechny naočkovány. Když to řeknu jednoduše, už máme prázdné ruce a čekáme na dodávku dalších vakcín,“ doplnil generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki.

Až podle dodání dalších kusů vakcíny přijde zájemcům o očkování informace o volných termínech.

S registrací do systému by seniorům starším 80 let měly pomoci města a obce

„Využijí využijí rodinné příslušníky, nebo někoho jiného. Budeme kontaktovat města, ta určitě mají přehled o tom, kdo nemá nikoho z blízkých kolem sebe, kam by měl vyrazit sociální pracovník – o to samozřejmě ty města a obce požádáme,“ doplnil hejtman Jan Schiller.

S nabídkou pomoci už přišli například v Děčíně, Dubí na Teplicku, Litoměřicích i v Ústí nad Labem.

Do konce ledna počítají zdravotníci s očkováním zhruba 5 000 lidí. Během února a března pak má dostat vakcínu až 50 000 obyvatel kraje.

S vakcinací dalších lidí i výpomocí s očkováním od praktických lékařů se čeká na dodání očkovacích látek, které nejsou náročně na skladování při velmi nízkých teplotách.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související