V Ústeckém kraji ubývá lůžek pro vážně nemocné koronavirem. Nemocnice ale situaci zvládají

13. leden 2021 13:03

Zhruba 200 volných lůžek zbývá v nemocnicích v Ústeckém kraji pro lidi s vážnějším průběhem onemocnění covid-19. Pacientů přibývá společně s nárůstem potvrzených případů nákazy. Nemocnice mají málo lůžek na jednotkách intenzivní péče. Nabídku pomoci od sousedního Saska ale kraj zatím nevyužil.

„V Ústeckém kraji bylo včera s covidem hospitalizováno 417 lidí, z toho 95 jich muselo být na jednotkách intenzivní péče a 44 jich bylo připojeno na umělou plicní ventilaci. Máme zhruba stále ještě rezervu zhruba 200 standardních covidových lůžek a zhruba 15 až 20 lůžek intenzivní péče,“ přiblížil stav v nemocnicích v regionu primář ústecké nemocnice a krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

Loni nabídlo pomoc s péčí o pacienty sousední Sasko. Zatím ale nebyl důvod jí využít.

„My jsme v kraji zatím samostatní, občas dokonce v rámci našich možností vypomůžeme okolním krajům. Zejména na Karlovarsku je ta situace mnohem složitější než u nás. Ty možnosti řešení jsou v rámci České republiky dostačující. Pokud by situace kritická byla, tak ta možnost přesunu pacientů do Saska či Bavorska bude na stole. Je k tomu ale potřeba říct i tu druhou věc, a tou je, že i ty německé nemocnice jsou na tom nyní řádově hůře, než na tom byly na podzim,“ vysvětlil Škola.

Podobný názor má i hejtman Jan Schiller z hnutí ANO: „Komunikovali jsme to, teď je to na straně ministerstva zahraničí, protože to už jde diplomatickou cestou, aby se nějak ta spolupráce nasmlouvala. Takže to teď jde zatím mimo kraj.“

Očkování v domovech pro seniory začalo

Do Ústeckého kraje mezitím dorazil další závoz vakcín proti koronaviru a mobilní tým oočkoval klienty prvního domova pro seniory. Šlo o zařízení na ústecké Severní terase. Další by měly následovat.

Zatím je ten rozjezd pozvolný, právě kvůli dodávce vakcín, jinak máme naočkovánu většinu zdravotnického personálu tak, jak potřebujeme. Začínáme se seniory a budeme v tom pokračovat,“ dodal hejtman Jan Schiller.

Jen do konce ledna má do kraje dorazit několik tisíc dávek vakcíny.

„Ta vakcinace, která se teď rozbíhá, bude mít trochu širší záběr. Předpokládáme, že by do konce ledna mělo do kraje dorazit přinejmenším kolem 19 tisíc dávek od společnosti Pfizer,“ doplnil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa s tím, že do března pak mají následovat dodávky až 100 tisíc dávek vakcíny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související