Obyvatelé Ústí stojí o bezpečný a čistý podchod mezi západním nádražím a centrem města

5. srpen 2021 09:00

Obyvatelé Ústí nad Labem hlasovali, kam investovat peníze na vylepšení života ve městě. Z dvanácti návrhů od samotných občanů nejvíc bodovala úprava podchodu mezi západním nádražím a centrem. Šanci na realizaci má i dalších pět projektů na vylepšení života ve městě. Radní o nich rozhodnou koncem srpna.

Opravit, vyčistit a vyzdobit třeba malbami studentů Fakulty umění a designu. Případně ještě doplnit kamerami městské policie. Tak se dá stručně shrnout návrh Michaely Valáškové na čistý a bezpečný podchod. „Tento podchod je často využívám jako veřejné WC, je to místo velmi zanedbané, nevyužitelné pro rodiče s kočárky, už vůbec ne pro vozíčkáře, rozpadá se tam strop, do kterého zatéká, chybí tam kryty na kanalizaci atp.,“ popsala jeho současný stav.   

Lidé také hodně hlasovali pro discgolfové hřiště. Sloužilo by veřejnosti, místnímu discgolfovému klubu a předseda Ladislav Dragoun ho chce nabídnout i učitelům tělocviku. Další nápady s nejvíce body jsou relaxační zóna v parku nad domem kultury, úprava Humboldtovy vyhlídky, doplnění a renovace dětského hřiště na Střekovském nábřeží i obnovení hřiště pro děti v areálu tělovýchovné jednoty Mojžíř.

„Zavedením norem jsou už bohužel některé prvky nevyhovující, naším záměrem je i vybudovat dopadové plochy, které z gumy, odpružené, tem areál m vlastního správce, to znamená, že jsou k dispozici před den i záchody, přes noc je samozřejmě zamčeno,“ vysvětluje předseda klubu František Stárek. Navrhovatelé náklady odhadly na jeden milion 600 tisíc, tedy zhruba polovinu připravených tří milionů.

Podle náměstka primátora Pavla Tošovského ale možná žádné peníze nezbydou: „musíme nejdříve prověřit rozpočet těch projektů, a pokud něco zbyde, tak se podíváme na ty další projekty, které budou jakoby pod čarou, je možné, že se na ně taky dostane.  

O tom, jestli město uskutečnění ještě další kromě šesti projektů s největším počtem hlasů, rozhodnou radní koncem srpna.

Spustit audio