Obyvatelé Obrnic odmítli v petici plánovanou výstavbu rodinných domků

23. září 2019

Obyvatelé Českých Zlatníků na Mostecku v petici odmítli stavbu rodinných domků v sousedství. Osm stavebních parcel chtěla obec Obrnice, pod které České Zlatníky patří, prodat developerské firmě za symbolickou tisícikorunu.

Ta by na oplátku za jedinou korunu prodala Obrnicím vybudované komunikace a inženýrské sítě. Vedení obce ale lidem ustoupilo a pozemek pod bývalým fotbalovým hřištěm tak zůstane prázdný.

„Byli jsme proti, protože tady už není místo, kde by si děti mohly pojezdit a zahrát si. Samozřejmě tam je hřiště, ale to je nedostačující,“ vysvětluje autorka petice Miloslava Vítková Hadincová, proč petici proti výstavbě rodinných domků podepsalo zhruba 200 lidí.

Ono nedostačující hřiště leží jen pár desítek metrů od místa, kde chtěla obec stavět rodinné domky.

Udržované oplocené hřiště s umělým povrchem na míčové hry, hracími prvky a houpačkami Obrnice postavily před 11 lety na základě referenda místních obyvatel.

Podle Hadincové by obec měla namísto rodinných domků na bývalém fotbalovém hřišti postavit park na venčení psů.

„Kdyby tam lidé ty psy venčili, tak je to v pořádku, když si to tam každý pak uklidí. Chtěli bychom, se tam dalo jít s pejsky i s dětmi, aby to byl tak trochu jako parčík,“ dodává Hadincová.

Změnu územního plánu Obrnice neplánují, zatím je ale prodej pozemků zastaven

Výstavba rodinných domků v Českých Zlatníkách je v územním plánu Obrnic už skoro 20 let. Celé roky se ale nedařilo pozemek prodat. Vedení Obrnic proto odsouhlasilo záměr prodeje pozemku ve chvíli, kdy se objevil zájemce.

„Záměr jsme v únoru schválili, pak se zvedla nevole občanů, takže koncem léta bylo zastupitelstvo, kde jsme schvalovali prodej pozemků, a zastupitelé to neschválili,“ říká starosta Stanislav Zaspal z ODS:

Podle něj byl záměr pro obec výhodný, navzdory prodeji celého pozemku za pouhých tisíc korun.

„Vybudovali by tam inženýrské sítě, veřejné osvětlení, komunikace, chodníky a po dostavbě by nám vrátili veřejné osvětlení, silnice, chodníky – všechno, co patří obci, za korunu, takže bychom tak získali majetek za několik milionů korun,“ vysvětluje Zaspal.

Změnu v územním plánu Obrnice neplánují, výstavba rodinných domků se proto podle vedení obce může uskutečnit v budoucnu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související