Obyvatelé Dolního Žlebu jsou už 13 dnů odkázaní na vlakové spojení s Děčínem. Jedinou přístupovou silnici totiž zaplavilo Labe

4. leden 2024 09:36

Přes 140 obyvatel Dolního Žlebu u Děčína je už 13. den odstřiženo od civilizace a odkázáno na vlakové spojení s Děčínem. Jedinou přístupovou cestu zaplavilo rozvodněné Labe, které navíc opět stoupá. V následujících dnech by mohla hladina řeky podle meteorologů v Děčíně dosáhnout i třetího povodňového stupně.

Vlakové nádraží v Dolním Žlebu je poslední zastávkou před hranicí s Německem. Místní obyvatelé jsou posledních 13 dní odkázáni jen na vlakové spojení – jedinou přístupovou cestu totiž zalilo rozvodněné Labe.

„Místní jsou zvyklí na takovou situaci, kdy třeba měsíc či dva silnice nefunguje. Když byly povodně v roce 2002, tak jsme nejezdili asi čtyři měsíce. Ale samozřejmě nás to trápí – třeba já končím v práci ráno ve dvě, ale vlak mi jede až v pět,“ krčí rameny Pavel Strnad, který svůj automobil ještě před povodní nechal u děčínského nádraží, aby se dostal včas do práce.

Další problém vidí Petr Blaho například v přeplněných popelnicích, které nemá kdo vyvézt: „To chci vidět, jak to bude někdo odvážet. Ty popelnice jsou přeplněné, déšť to rozmočí nebo přijde divoké prase a rozhrabe to – a bude tam bordel.“

I současná situace má své pozitivní stránky

Většina dolnožlebských obyvatel ale vyšší hladinu Labe bere sportovně. „Má to sociální rozměr pro tu vesnici – lidé se ráno vidí na zastávce a pak i ve vlaku, takže i taková povodeň má svoje pozitiva,“ vysvětluje Pavel Randák.

„Je to skvělý – ta izolace je ještě větší, než bývá obvykle. Já si to spíš pochvaluji. A problém nevidím ani v tom, kdyby se tu někomu něco stalo – ten integrovaný záchranný systém je na to připravený. Vrtulník se sem dostane, je tady přistávací plocha,“ uzavírá s úsměvem Martin Vítek.

Současná izolace místní časti bude podle předpovědí meteorologů pokračovat i v následujících dnech. Hladina Labe by kvůli vydatným dešťům mohla na děčínském vodočtu dosáhnout i třetího povodňového stupně.

Spustit audio

Související