OBRAZEM: V Úštěku zase po roce sletělo prase z úřadu. Dobroty z břicha ale pustit nechtělo

17. únor 2018

V historickém centru města Úštěk na Litoměřicku se v sobotu konal už 7. masopustní jarmark. Nechyběl ani tradiční průvod masek s muzikou a zabíjačka.

V 10 hodin se za asistence kominíka opět po roce spustilo prase u úřadu. Zatímco jeho let nad náměstím plném lidí proběhl na jedničku, nadílku z masopustních dobrot si ale lakomé prase chtělo letos nechat pro sebe. Pomohla až pošťouchnutí klackem.

„Nepopichujte moc to prase, nebo se z něj ‚něco’ vysype,“ varoval odvážné návštěvníky starosta masopustu. Po krátkém snažení se dvířka v břichu prasete přece jen otevřela a čuník počastoval rozveselené diváky jelity a koblihami.

Masopustní řemeslný jarmark, rej masek, zabíjačka, hudba, tanec, obžerství, pochůzky a rozverná nálada ovládly centrum Úštěku už po sedmé. Kdo by se chtěl přesvědčit, zda prase dobroty pustí ochotněji, má šanci ještě kolem 14. a 16. hodiny odpoledne.

Tradiční masopust bývá v Úštěku druhou největší událostí roku. Podobnou oblibu návštěvníků si získala také oslava adventu, kdy nad náměstím přelétají bytosti o řád romantičtější – živí andělé.

Spustit audio