Objevy a události týdne č. 49

5. prosinec 2010

Mozartovy banány, vakcína proti oparům, nejstarší zkamenělá lebka krokodýla, lázně na místě jeruzalémského chrámu, Češi a nová evropská raketa.

Japonci jsou velcí milovníci vážné hudby; dokonce tak velcí, že s její pomocí zušlechťují potraviny. Velký úspěch prý u konzumentů sklízejí třeba „Mozartovy banány“. Do Japonska se vozí z Filipín ještě zelené a jedna ovocnářská společnost je nechává ležet v dozrávacích halách celý týden za zvuků několika Mozartových skladeb. Banány jsou prý potom mnohem sladší a zákazníci jsou po nich jako diví.

V Roztokách u Prahy vzniklo nové vědecké a výzkumné pracoviště, kde se odborníci budou zabývat výrobou vakcíny proti virům způsobujícím opary. Taková vakcína prý zatím na evropském trhu není k mání. Sloužit by měla pacientům, kterým už nezabírá běžná hormonální léčba. Opary způsobuje virus herpes simplex; jedná se o třetí nejčastější virové onemocnění. Žádný lék ho zatím neumí zcela vyléčit.

Nejstarší zkamenělou lebku pravěkého krokodýla prý mají v muzeu v italské Boloni. Objevena byla v 50. letech minulého století u města Verony a nedávno byla podrobena novému výzkumu. Testy ukázaly, že je starší, než se doposud myslelo – tvor, kterému patřila, žil na území dnešní Itálie před 165 miliony lety. Tehdy se ale v těchto místech nacházelo severní pobřeží prakontinentu, přezdívaného Gondwana.

Izraelští archeologové vykopali v Jeruzalémě zbytky bazénu, postaveného někdy po roce 70 našeho letopočtu, kdy armáda římského císaře Tita zničila tzv. druhý jeruzalémský chrám. Bazén byl zřejmě součástí komplexu vojenských lázní. Dochovaly se z něj schody, část mozaikové podlahy a několik set hliněných střešních tašek se znakem desáté římské legie, která bazén vystavěla.

Češi se budou podílet na vývoji nové evropské nosné rakety, která by měla jednou při letech do vesmíru nahradit stávající raketu Ariane 5. Jde o výzkumníky z nanocentra firmy SYNPO. Jejich pracoviště bude vyvíjet speciální polymerní vrstvy pro palivové nádrže na kapalný kyslík a vodík. Cílem projektu je co nejvíce snížit hmotnost chystaného nosiče, který tak bude schopen vynášet těžší náklady.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 49/2010, 4. - 10. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio