Objevy a události týdne č. 49

7. prosinec 2008

Husice rezavé u Tovačova, britské veverky a neštovice, hrobka thráckého aristokrata, starobronzové sídliště v Holešově, recyklace vody na ISS.

U Tovačova na Přerovsku pozorovali ornitologové čtyřčlenné hejno husic rezavých. Tito stěhovaví ptáci původem z Asie se u nás občas chovají v zajetí, ve volné přírodě nežijí. Skupinka, pozorovaná na Moravě, je však plachá; zřejmě tedy nejde o ptáky uprchlé z domácího chovu. Podle odborníků je jejich výskyt u Tovačova zcela unikátní. Husice zřejmě zabloudily nebo je z jejich obvyklé trasy odnesl vítr.

Rezavé veverky obecné ve Velké Británii stále prohrávají svůj souboj se zavlečenými severoamerickými veverkami popelavými a rychle jich ubývá. Kosí je vir veverčích neštovic, vůči kterému jsou šedé veverky odolné a navíc ho i přenášejí. Zdá se však, že se blýská na lepší časy. Vědcům se podařilo najít už osm rezavých veverek, které si proti smrtícímu viru vyvinulo imunitu. Jen jestli není příliš pozdě.

Bulharští archeologové odkryli ve vsi Karanovo na jihovýchodě země 1800 let starou hrobku thráckého aristokrata a v ní dobře dochovaný čtyřkolový vůz, pokrytý bronzovými pláty. Kovové opláštění zdobí ornamenty a mytologické scény. V hrobce byly i kostry dvou koní a mnoho dalších předmětů. Podobné nálezy jsou v Bulharsku stále vzácnější. Většinu hrobek tam už dávno vykradli nelegální hledači pokladů.

Na staveništi průmyslové zóny v Holešově na Kroměřížsku našli moravští archeologové sídliště ze starší doby bronzové. Není vyloučeno, že by mohlo patřit takzvané nitranské kultuře, jejíž rozsáhlé pohřebiště bylo po polovině minulého století objeveno nedaleko odsud. Pokud by to byla pravda, šlo by o vůbec první odkryté sídliště nitranské kultury na území Moravy. Výzkumy u Holešova pokračují dál.

Na Mezinárodní kosmické stanici ISS zkoušejí nový systém čištění vody, jehož řádné fungování je nutné pro budoucí plánované rozšíření stálé posádky. Systém stál 154 miliony dolarů a měl by recyklovat i moč. Už se však třikrát porouchal. Důvodem je zřejmě zpomalování chodu motoru, jehož příčina není známá... Vzorky recyklované vody budou dopraveny na Zemi, kde experti prozkoumají její nezávadnost.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 49/2008, 6. - 12. prosince 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.