Objevy a události týdne č. 43

25. říjen 2009

Arktida bez ledu, brněnští augustiniáni a Mendelova přednáška, tapiserie z pavoučího hedvábí, nejmenší dinosauří stopy, pamětní mince s Keplerem.

Za nějakých dvacet až třicet let budou ledy Arktidy přes léto zcela roztávat. Podle odborníků to vyplývá z poznatků letošní expedice polárníka Pena Hadowa, která urazila po ledu 450 kilometrů a provedla tisíce měření jeho tloušťky. Naměřená průměrná tloušťka 180 centimetrů je typická pro led, který se vytvořil v průběhu roku a je méně odolný. Víceletého trvanlivého ledu stále ubývá. A to není dobrá zpráva.

Brněnští augustiniáni prý s podporou ministerstva kultury usilují o získání rukopisu přednášky řeholníka a vědce Gregora Johanna Mendela O pokusech s hybridy rostlin z roku 1865, v níž byly poprvé formulovány základní myšlenky genetiky. Rukopis zmizel z Brna roku 1945 a nyní se zřejmě nachází v rakouském Salcburku. Vzácný je i tím, že žádné jiné rukopisy Mendelových spisů se nedochovaly.

V Americkém muzeu dějin přírody v New Yorku vystavili tapiserii, utkanou z pavoučího hedvábí. Tři a půl metru dlouhý a metr dvacet široký exponát vyráběli jeho tvůrci celé čtyři roky. Jako surovinu přitom použili vlákno z madagaskarských pavouků rodu Nephila. K jeho získání museli pavouky doslova spoutat a vlákno z nich velmi opatrně vytahovat. Každý jedinec ho poskytl zhruba 24 metry.

V Jižní Koreji se našly miniaturní zkamenělé otisky nožek teropodního, tedy dvounohého dinosaura. Fosilizované stopy malého predátora mají necelých třináct milimetrů na délku a na šířku měří asi centimetr. Podle odborníků je musel vytvořit dinosauří novorozenec, který nebyl větší než deset centimetrů, a to zhruba před 100 miliony lety. Jedná se o nejmenší zkamenělé dinosauří stopy, jaké kdy byly nalezeny.

K letošnímu čtyřstému výročí publikování Keplerových zákonů o pohybu planet vydala Česká národní banka dvousetkorunovou stříbrnou pamětní minci. Jejím autorem je výtvarník Vojtěch Dostál. Na minci je portrét astronoma a matematika Johannese Keplera, doprovázený motivy z jeho nákresů ze spisu Astronomia nova. Ten vyšel roku 1609 v Praze, kde Kepler působil na císařském dvoře Rudolfa II.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 43/2009, 24. - 30. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio