Objevy a události týdne č. 39

23. září 2007

Vzácná kapradina u Studené, pavoučí kooperace "v síti", Vetřelec a muréna, Achillova šlacha australopitéka, čistotný neandertálec.

70 let byla u nás považována za vymřelou, v srpnu ji však náhodou objevili doktorandští studenti Jihočeské univerzity u obce Studená na Jindřichohradecku. Řeč je o vodní kapradině míčovce kulkonosné, která svůj název dostala podle kulovitých útvarů, vyrůstajících z oddenku a obsahujících samčí nebo samičí výtrusy. Nejbližší přirozené lokality s výskytem této vzácné kapradiny jsou až v jižním Bavorsku.

Američtí vědci zkoumali obří pavučinu o průměru 200 metrů nad jedním jezírkem v Národním parku Lake Tawakoni na severu Texasu. K svému překvapení zjistili, že jde o velký komplex, na jehož stavbě se podíleli pavouci nejméně 12 různých druhů, kteří jinak budují jen malé separátní sítě a navíc jsou kanibalové. Ke spolupráci je přivedla přítomnost velkého množství snadno dostupné kořisti: komárů.

Nejen proslulý filmový "vetřelec" Ridleyho Scotta - i některé druhy ryb mají dva páry čelistí, z nichž ten vnitřní je umístěn v hltanu. Nejpropracovanější využití pro něj našly známé tropické murény, které si s ním pomáhají při lovu. Jak nedávno zjistili kalifornští biologové, murény svou kořist nejprve polapí s pomocí vnější čelisti a poté vysunou čelist vnitřní, která stáhne oběť do trávicího traktu.

Dávní předkové člověka, například australopitékové, prý nemohli běhat, protože neměli Achillovu šlachu; na základě provedených počítačových simulací to tvrdí britský badatel Bill Sellers. Achilovka se podle něj u hominidů vyvinula teprve před dvěma miliony let, a to pravděpodobně u druhu Homo erectus. Přitom právě schopnost rychlého běhu je nezbytným předpokladem úspěšného lovu.

Zajímavý objev se podařil španělským paleontologům. Na lokalitě Pinilla del Valle poblíž Madridu objevili více než 63 tisíc let staré pozůstatky neandertálce, který zřejmě velice dbal na zubní hygienu. Na jeho chrupu jsou totiž znatelné rýhy po nějakém blíže neurčeném špičatém předmětu. Podle vědců by mohlo jít o stopy nástroje, kterým si tento neandertálec čistil zuby.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 39/2007, 22. - 28. září 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio